La un an de la apariția pandemiei de coronavirus cercetătorii încă mai fac noi studii. Mai ales că mai există lucruri de descoperit despre virusul Sars-Cov-2. Și cu toate că a existat la un moment dat un studiu pentru a vedea cât rezistă coronavirusul pe anumite suprafețe, nu s-a verificat ce rezistență are pe anumite materiale.

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Montfort University

Un astfel de studiu a arătat că virusul care provoacă covid-19 ajunge să reziste pe anumite țesături până la trei zile. Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Montfort University din Leicester. Ei au verificat diverse țesături pentru a vedea unde rezistă virusul cel mai bine. Iar după 72 de ore au văzut care sunt materialele pe care acesta are rezistența cea mai ridicată. Concluziile au fost că pe poliester, virusul poate să reziste cel mai mult. După o perioadă de trei zile, virusul care fusese pus pe acest material, încă putea fi transmis mai departe.

Pe bumbac 100%, virusul a rezistat 24 de ore. În schimb, pe policoton, acesta a supraviețuit doar 6 ore.

Materialul pe care rezistă cel mai mult coronavirusul. Ce au descoperit cercetătorii
Foto: pixabay.com

Trei dintre cele mai folosite materiale textile pot ajuta la transmiterea virusului

Dr. Katie Laird care a fost la conducerea acestui studiu a declarat că noua descoperire arată că aceste materiale, unele dintre ele folosite pentru fabricarea uniformelor purtate de personalul medical, pot ,,ajuta” la transmiterea virusului mai departe.

Descoperirile noastre arată că trei dintre cele mai utilizate materiale textile în domeniul sănătății prezintă un risc de transmitere a virusului. Dacă asistenții medicali și lucrătorii din domeniul sănătății își iau uniformele acasă, ar putea lăsa urme ale virusului pe alte suprafețe”. A declarat dr. Laird.

În cadrul aceleași cercetări s-a studiat și  care este cea mai sigură metodă prin care virusul poate fi eliminat în totalitate de pe materialul din bumbac 100%. Așa s-a observat că doar prin spălarea țesăturii de bumbac la o temperatură de 67 de grade Celsius și folosindu-se și detergent virusul a fost îndepărtat.

Realizatorii studiului au mai observat și că dacă materiale pe care se află virusul sunt spălate împreună cu materiale necontaminate nu apare riscul de contaminare încrucișată.

“Această cercetare întărește recomandarea ca toate uniformele medicale să fie spălate în spitale sau în spălătorii industriale”, a mai declarat dr. Laird.

Sursa: Știrile Pro TV/ BBC