Dacă la începutul pandemiei de coronavirus cei care se îmbolnăveau grav erau bătrânii, acum virusul îi afectează pe cei cu vârste medie. Mai mult de jumătate dintre pacienții care ajung în stare gravă la spital nu sunt vaccinați împotriva coronavirusului. În acest context, cadrele medicale trag un semnal de alarmă populației și o roagă să se vaccineze. Mai mult, medicii spun că efectele vaccinării deja încep să se vadă.

În acest moment, în unitățile sanitare din România sunt aproape 13 mii de pacienți infectați cu coronavirus, iar cei mai mulți dintre aceștia sunt nevaccinați împotriva virusului. Institutul „Matei Balș” este primul spital din România care a tratat bolnavii infectați cu coronavirus de la debutul pandemiei de coronavirus. Medicii spun că cei mai mulți pacienți care ajung la spital, în acest val trei al pandemiei, sunt neimunizați. Ca să vă faceți o idee, din 200 de pacienți care ajung zilnic la Matei Balș, jumătate dintre ei sunt nevaccinați.

Cei mai mulți pacienți aflați în stare gravă sunt nevaccinați

„Sunt 172 de prezentări astăzi, de la ora 0:00, azi-noapte. Parcă sunt tot în creștere. Părerea mea e că dacă s-ar vaccina cât mai mulți, ar fi mult mai OK”, spune Mariana Stanciu, asistent medical.

Totuși, printre persoanele care ajung la acest spital sunt și vaccinați, în general doar cu prima doză. Se vede o diferență, spune asistenta, între aceștia. Cei care sunt nevaccinați, mai ales persoanele în vârstă sunt în stare mai gravă și au nevoie de saturație de oxigen mai mică, sub 90. Cei vaccinați au febră, frisoane, tuse.

Valul trei a adus mai mulți pacienți cu forme grave ale bolii, care au nevoie de oxigen. Camerele de gardă sunt mereu pline, iar medici dau telefoane disperați pentru a le găsi loc liber pacienților. Chiar și la Institutul Matei Balș medicii se luptă cu lipsa paturilor, deși este cel mai mare spital de boli infecțioase din țară.

„Nu mai avem locuri”

„Nu mai avem locuri, încercăm să transferăm ce putem la alte spitale. În momentul de față, avem 16 pacienți de internat în camera de gardă. În funcție de ce locuri găsim, sigur, se transferă la alte spitale. Cazurile mai grave au prioritate, evident, la internare și rămân la noi. Este extrem de dificil pentru pacienții care au nevoie de oxigen și noi nu avem cum să le oferim”, spune medicul Andra Maxim, conform Digi24.

Valul trei, spune medicul a fost mult mai greu ca număr de cazuri și ca gravitate. Medicii se descurajează când văd atât de multe cazuri grave, însă speră ca vaccinarea să facă diferența.

Medicii avertizează: Situația pandemiei în România este foarte gravă! Unii pacienți mor în curtea spitalelor, fiindcă medicii nu au timp să ajungă la ei

Persoanele vaccinate cu două doze fac în general forme ușoare

Însă în România încă există o mare reticență în privința vaccinului anti-Covid. După interesul masiv din prima etapă a vaccinării, campania a început să bată pasul pe loc. Iar asta nu face decât să amâne momentul în care viața noastră va putea să se întoarcă la normal. Mai grav, refuzul imunizării pune o presiune uriașă pe spitale, unde situația este mereu la limită. Cei care s-au infectat și au ajuns pe un pat de spital și-au dat seama cât de important e vaccinul în lupta cu acest virus.

„Dacă făceam vaccinul, probabil că scăpam de nenorocitul ăsta de virus, că tare rău este”, spune o pacientă cu o mască de oxigen pe față.

Medic: Pe unii pacienți nu apucăm să îi vedem, fac stop cardiorespirator în curte

O altă doctoriță spune că este foarte important ca oamenii să se vaccineze, fiindcă ar face anticorpi și ar rezista la acest virus.

„Urgența este plină și facem un apel la întreaga populație: să vă vaccinați, nu vă obligăm, dar până la urmă nu suntem nici noi oameni de fier, suntem tot oameni, ca și dumneavoastră. Câteodată vin foarte, foarte mulți pacienți și nu mai putem să facem față, ambulanțele stau afară în așteptare, pe unii nici nu apucăm să-i vedem și poate au necesar de oxigen și fac stop cardiorespirator în curte, ceea ce nu mi se pare normal”, spune o tânără doctoriță.