Metroul clujean ramane un vis: lipsesc bani, proiect si autorizatie

Data actualizării: 9 iulie 2025

Asociaţia Pro Infrastructură a transmis că metroul uşor clujean se află într-un impas major, întrucât nu are nici finanţare asigurată, nici proiect tehnic finalizat, deci nici autorizaţie de construire. În plus, organizaţia consideră ca fiind îngrijorător faptul că Primăria Cluj-Napoca nu are capacitatea de a gestiona investiţiile majore.

Finanțare incertă și proiecte incomplete

„Metroul uşor clujean n-are nici finanţare asigurată, nici proiect tehnic finalizat deci nici autorizaţie de construire, însă debordează de promisiuni”, a transmis Asociaţia Pro Infrastructură. Organizaţia precizează că Primăria Cluj-Napoca a plătit în 2024 un avans de 232 milioane euro, bani primiţi de la Guvernul Ciolacu, către antreprenorul general Gülermak.

„Probabil domnul Boc are un plan precis de a face rost de ceilalţi bani necesari ca să acopere valoarea contractului de aproximativ 1,8 miliarde € fără TVA. Fiindcă n-a fost în stare să pregătească bine şi la timp magistrala, aceasta a fost scoasă de pe PNRR şi pusă pe Programul Transport, însă doar verbal fiindcă n-are nici măcar cererea de finanţare depusă”, a mai transmis organizaţia.


Utilaje de săpat tuneluri, inutilizabile

Potrivit reprezentanţilor acesteia, din avansul primit, Gülermak a cumpărat două TBM-uri, maşinăriile care sapă tunelurile, estimate la cel mult 30 de milioane de euro. „Însă ele zac dezasamblate, fără proiect de conectare la o sursă de apă şi energie electrică. Şi fără fabrică de bolţari, prefabricatele din beton care «îmbracă» galeriile săpate de cârtiţele mecanice.

Citește și:

Reprezentanţii asociaţiei susţin că „vin tot mai multe semnale că şi Gülermak ne vinde gogoşi… pe care domnul Boc le serveşte mai departe clujenilor”. „Supervizorii care vor încasa vreo 40 milioane €, cei de la Systra şi Metrans, sunt într-un evident conflict de interese fiindcă tot ei au livrat studiul de fezabilitate găunos care generează acum blocaje în proiectare. Solicităm transparenţă, acces la şedinţele de progres şi contractarea unui manager competent şi responsabil care să reprezinte beneficiarul în relaţia cu antreprenorii şi supervizorii”, cere organizaţia.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨