Ministerul Muncii subvenționează cu peste 132 de milioane de lei centrele de servicii sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat că va subvenționa cu peste 132 de milioane de lei peste 540 de centre care oferă servicii sociale pentru aproape 16.000 de beneficiari. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă față de anul trecut, când numărul beneficiarilor sprijiniți a fost mai mic cu peste 3.000.
[read more]
Conform comunicatului de presă transmis de minister, sumele alocate provin din bugetul de stat și vor acoperi perioada februarie-decembrie 2024. Centrele de servicii sociale care vor beneficia de subvenții sunt administrate de asociații, fundații și culte care acordă asistență pentru 15.871 de persoane.

Ministerul impune anumite condiții pentru acordarea subvențiilor, printre care este necesar ca furnizorul să fie licențiat. De asemenea, instituția va efectua controale mai frecvente pentru a asigura respectarea regulilor și va avea o atitudine de toleranță zero față de abaterile care ar putea afecta beneficiarii. În plus, se lucrează la o nouă lege a asistenței sociale, care va întări sistemul de protecție în momentul în care va intra în vigoare.

Reclamă

Subvențiile acordate vor fi direcționate exclusiv către serviciile de asistență socială destinate persoanelor care au dreptul legal să beneficieze de acestea. Începând cu anul 2023, nivelul mediu lunar al subvenției pentru o persoană asistată este de 1.000 de lei pentru serviciile sociale cu cazare și de 600 de lei pentru serviciile sociale fără cazare, precum și pentru adăposturile de noapte.

Ministerul Muncii a selectat centrele de servicii sociale în cadrul selecției anuale derulate de MMSS începând din anul 1998, conform Legii nr.34/1998 privind acordarea unor subvenții asociațiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică care înființează și administrează unități de asistență socială.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă are un buget de 896 de milioane de lei pentru susținerea angajării șomerilor din categorii vulnerabile

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) beneficiază în acest an de un buget de 896 de milioane de lei pentru susținerea angajării șomerilor din categorii vulnerabile, care întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă. Printre aceste categorii se numără șomerii cu vârsta de peste 45 de ani, părinții unici susținători ai familiilor monoparentale, tinerii sub 29 de ani, persoanele cu dizabilități, absolvenții fără experiență și șomerii de lungă durată, conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat importanța programelor care facilitează angajarea acestor categorii vulnerabile și a menționat că incluziunea socială se poate realiza prin accesul la locuri de muncă. De asemenea, se vor continua politici de formare și ocupare care să răspundă nevoilor angajatorilor și să sprijine categoriile vulnerabile.

Până la finele lunii mai 2024, ANOFM estimează că vor fi încheiate convenții pentru aproximativ 32.000 de șomeri încadrați în muncă în urma solicitărilor eligibile depuse de angajatori.

Astfel, prin investiții substanțiale și programe specifice, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale își propune să sprijine și să susțină categoriile vulnerabile în găsirea unui loc de muncă și să asigure un sistem de protecție socială eficient pentru cei care au nevoie de ajutor.
[/read]