Din cel de-al doilea semestru, mai exact din data de 8 februarie 2021, elevii ar urma să se întoarcă la școală. Cel puțin acesta este concluzia la care s-a ajuns în urma discuțiilor de la Cotroceni.

Elevii se vor întoarce la școală din 8 februarie

Totuși, de la data menționată anterior, elevii vor reveni la cursuri în funcție de trei scenarii. Autoritățile hotărând să renunțe definitiv la scenariul hibrid. Care potrivit ministrului Educației s-a dovedit că nu este util. În scenariul hibrid, elevii ar fi trebuit să facă orele o parte la școală și cealaltă parte acasă, prin rotație. Însă când acest scenariu se aplica existau foarte multe plângeri. În special din partea copiilor care trebuiau să învețe online. Și care nu prea auzeau ceea ce spune profesorul sau nu vedeau ce se scrie pe tablă.

De asemenea, în cazul scenariului roșu autoritățile au decis că școlile vor fi deschis până când rata de infectare va ajunge la 6 la mia de locuitori. Dacă se trece de 6, se va reveni la școala online.

„Va exista scenariul verde – în care absolut toate școlile sunt deschise; scenariul galben – în care avem deschise grădinițele, învățămîntul primar clasele I – IV și clasele VIII, XII și a XIII-a și zona roșie în care sunt deschise grădinițele și clasele I-IV. Chiar dacă sunt peste 3 la 1.000 de locuitori rata de infectare. Ele vor rămâne deschise până la pragul de 6 care sigur generează suspendarea mai multor activități, deci și a școlilor.

Până la 6, chiar și în scenariul roșu, grădinițele și învățământul primar rămân în funcțiune. Pe de-o parte reprezentanții din Sănătate au spus că cei mici sunt mai puțini vulnerabili la virus. Iar din perspectiva educației cei mici înregistrează cele mai mari dificultăți cu privire la predarea online”. A spus Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

Ministrul Educației a făcut anunțul. Ce se va întâmpla cu scenariul hibrid când elevii se vor întoarce la școală
Foto: pixabay.com

Se renunță la scenariul hibrid

Ministrul a mai adăugat că scenariul hibrid care era pus în practică atunci când o localitate se afla în scenariul galben dispare.

,, Experiențele din educație mi-au arătat că nu este eficient și mi se pare că este mai simplu și mai eficient așa. Unul dintre motive este cel că profesorilor le este imposibil să aibă grijă de jumătate de elevi din clasă și de cealaltă jumătate din online în același timp”, a mai spus Cîmpeanu.

Tot aseară, ministrul Sănătății a transmis că în cazul în care în secțiile ATI, numărul persoanelor va ajunge la 1500, atunci decizia de redeschidere a instituțiilor de învățământ va fi regândită.

Pe de altă parte reprezentanții Consiliului Național al Elevilor au avertizat în urmă cu o săptămână că învățământul online nu este eficient pe termen lung. Pentru că atât elevii, cât și profesorii se simt epuizați. Totuși, decizia finală va fi luată abia pe 2 februarie. Abia atunci se va face o reevaloare a numărului de cazuri și a ratei de infectare. Cât despre reluarea cursurilor universitare în format fizic, Klaus Iohannis a anunțat că fiecare universitate va decide acest lucru.