Astfel, oficialul din Guvernul Cîțu consideră că dacă vor fi respectate anumit condiții care țin de respectarea regulilor de protecție, de vaccinarea angajaților din învățământ sau de testarea cu teste noninvazive, atunci școlile ar putea fi deschise elevilor la sfârșitul lunii mai.

Elevii se vor putea întoarce în bănci la sfârșitul lunii mai

El spune că vaccinarea în domeniul învățământului merge bine, la momentul acesta fiind peste 150.000 de angajați din sistemul educațional care s-au vaccinat. Ministrul este de părere că până la începutul lunii mai numărul acesta va crește considerabil. De asemenea, oficialul din Guvernul Cîțu spune că premierul și-a asumat public, în conferința de presă, faptul că va susține testarea non-invazivă, care nu necesită personal medical, care să fie ușor de acceptat pentru părinții elevilor și să fie chiar autoadministrabilă de către elevi.

„Regulile de protecţie respectate, vaccinare, testare şi trend descendent va da ocazia Ministerului Educaţiei să vină cu argumente pentru deschiderea tuturor şcolilor, nu după scenariile verde, galben, roşu, cu prezenţă fizică. Am avea şansa ca aceste zile în plus de vacanţă în aprilie să se transforme în zile de prezenţă fizică la sfârşit de mai, început de iunie. Ceea ce este un mare câştig. Este un imens câştig”, a spus ministrul Educaţiei la Digi 24, potrivit Agrepres.

Care sunt condițiile pentru ca elevii să revină fizic la școală

Sorin Cîmpeanu spune că în acest moment, scenariul este ca după vacanță toți elevii să revină la școală, în toată țara, însă pentru asta este nevoia de îndeplinirea a patru condiții, dintre care trei sunt deja îndeplinire, în opinia ministrului.

Ministrul Educației, anunțul momentului pentru milioane de elevi! Când se vor întoarce fizic la școală

Ministrul Educației insistă ca testele noninvazive să fie folosite în școli și spune că va face tot ce poate pentru a pune în practică acest lucru. Cîmpeanu spune că este convins că atunci când Florin Cîțu a promis acest lucru, avea în cap inclusiv acoperirea bugetară necesară achiziției acestor teste non-invazive.

În ceea ce privește acest an școlar plin de provocări, Sorin Cîmpeanu este convins că se va termina „mai bine” decât precedentul.

Când se vor ține concursurile pentru postul de director

Cât despre concursurile pentru funcțiile de directori de unități de învățământ, el spune că acestea ar trebui să fie organizate în luna august, însă dacă situația epidemiologică nu va permite acest lucru, concursurile vor fi organizate după începerea anului școlar viitor. În oricare dintre cele două variante, spune oficialul, concursurile vor fi organizate în acest an calendaristic.

„Oricum, o obligaţie asumată este aceea de ocupare a postului de director în toate şcolile din România, concursuri care să privilegieze competenţa în detrimentul altor criterii, printre care, sigur că da, şi cel politic. Aceste concursuri dorim să aibă loc înainte de luna august. (…) Dar dacă totuşi situaţia epidemiologică nu ne va permite organizarea acestor concursuri, vom încerca să nu afectăm perioada de vacanţă a elevilor şi a cadrelor didactice organizând aceste concursuri în luna august şi le vom organiza imediat după începerea şcolii. În oricare dintre cele două variante le vom organiza în acest an calendaristic”, a explicat reprezentantul Ministerului Educaţiei.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<