Ministrul Mediului propune majorarea amenzilor si modificari legislative pentru cei care hranesc ursii pe marginea drumurilor

Diana Buzoianu, Ministrul Mediului, a anunțat o serie de modificări în legislația curentă și creșterea amenzilor pentru cei care hrănesc urșii pe marginea drumurilor. Aceasta a convocat o ședință la sediul instituției pentru evaluarea și coordonarea măsurilor necesare gestionării situației urșilor de pe Transfăgărășan.
„Trebuie să trimitem un semnal foarte clar”
„Trebuie să trimitem un semnal foarte clar: hrănirea ilegală a urșilor pune în pericol oameni și animalele, deopotrivă. Vom modifica legislația și vom crește amenzile aplicate pentru situația în care oameni hrănesc urșii de pe marginea drumurilor”, a declarat Diana Buzoianu. La această reuniune au fost prezenți reprezentanți de la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Direcția Silvică Argeș, Garda Forestieră Națională, ai Garda Forestieră Ploiești, Garda Națională de Mediu, primari din județul Argeș și prefectul Ioana Făcăleață.
Colaborarea cu organizațiile non-guvernamentale
Ministrul Mediului a solicitat Direcției Silvice din Argeș și Directorului General al Romsilva să primească ajutorul organizațiilor neguvernamentale cu expertiză în conservarea faunei sălbatice. Aceste ONG-uri au derulat proiecte de conservare, dispun de specialiști în domeniu și au expertiza necesară pentru a se alătura eforturilor de căutare și salvare a puilor, în sprijinul autorităților și al echilibrului ecologic din zonă. Direcția Silvică Argeș a inițiat procedurile pentru capturarea și relocarea puilor. Aceasta a cerut controale cu echipe mixte în teren, în zona Transfăgărășan, pentru a fi amendați toți cei care încalcă legislația pentru fotografii și care dau mâncare animalelor sălbatice. „Direcția Silvică Argeș a declanșat procedurile pentru capturarea și relocarea puilor, activând următoarele măsuri: monitorizare permanentă a zonei, instalarea camerelor de supraveghere cu transmisie în timp real, administrarea hranei complementare, patrule mixte cu jandarmeria și dotarea echipelor de teren cu arme și substanțe pentru tranchilizare. În prezent, șapte angajați ai Direcției Silvice sunt mobilizați în teren pentru identificarea puilor, care nu au fost găsiți până în acest moment”, a fost transmis într-un comunicat de presă.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨