Înghețarea salariilor și verificarea sporurilor din sectorul bugetar a stârnit numeroase discuții și chiar a scos o parte dintre angajații în din sectorul bugetar în stradă.

Raluca Turcan a revenit cu câteva precizări pe tema salariilor și sporurilor

Motiv pentru care ministrul Muncii, a făcu joi seara câteva clarificări legate de acest subiect. După cum a afirmat Raluca Turcanu, salariile nu vor fi tăiat, însă se va face o verificare a sistemului de acoperire echitabilă a celor care primesc salarii din bani publici. Totodată, ea a mai adăugat că vor fi verificate și anumite sporuri. Ministrul Muncii a făcut aceste precizări după ce a fost întrebată dacă se ia în calcul reducerea a remunerație sau tăiere a sporurilor primite de bugetari.

„Una este să te referi la nivelul de salarizare şi una este ce se adaugă în plus la salarizarea din sistemul public. Este foarte posibil ca, echilibrând acest sistem de sporuri, unii care beneficiau de spor, nu ştiu, de antenă, într-un loc unde nu au nicio treabă cu antena să nu mai beneficieze de acel spor. Dar nu se taie salariile. Se umblă la sistemul de acoperire echitabilă a celor plătiţi din bani publici. (…) Facem o verificare a justeţei unor sporuri”, a spus Turcan.

Ministrul Muncii a spus ce urmează să se întâmple cu salariile și sporurile bugetarilor . Raluca Turcan: ,,Se umblă la sistemul de acoperire echitabilă...”
Foto: INQUAM_Photos_George_Calin

Ministrul a declarat că sistemul public este în haos

Mai mult decât atât, ministrul Muncii a mai explicat că în acest moment în ceea ce privește salarizările din sistemul public este foarte mult haos. De aceea s-a ajuns în situația ca după aplicarea legii salarizării unitare din 2017 să apară disproporții și inechități. Pentru că nu este respectat niciun principiu din lege. Și din acest motiv statul a fost dat în judecată.

 ,,Dau câteva exemple. În primul rând legea este gândită pe grupe ocupaţionale, în care unii au fost crescuţi mai repede. În categoria celor care au crescut există activităţi similare altor categorii ocupaţionale şi, în momentul în care au crescut aceştia. Cei din alte categorii au dat în judecată statul, invocând echitate de salarizare şi în felul acesta am ajuns la procese în instanţă, câştigate, cu drepturi care trebuie plătite”, a mai spus aceasta.

,,Nimeni nu îşi propune să taie venituri”

De asemenea, Raluca Turcan a mai specificat că s-a solicitat o evaluare a acestor inechități. Tocmai pentru a se vedea unde au apărut aceste nereguli și cum ar putea fi corectare. Adăugând că nimeni nu-și propune să taie salariile.

,,Nimeni nu îşi propune să taie venituri. Aceasta este o temă inventată, propagată în perioada de campanie electorală, şi s-a dovedit a fi neadevărat. Nu ne dorim să tăiem niciun venit”, a mai adăugat Raluca Turcan.

Tot joi, primul ministru a declarat că pentru elaborarea proiectului de buget pentru anul 2021 vor fi analizate și sporurile primite de bugetare, pentru a se stabili care sunt justificate și care nu. Totuși, cei care muncesc în sectorul public și-au exprimat nemulțumirea față de deciziile anunțate de Executiv. Și chiar au anunțat că vor organiza proteste din cauza acestor decizii.