Ministrul Muncii, Marius Budai, a făcut un anunț important cu privire la pensii. Potrivit oficialului, cei care au fost angajați în perioada 1975-2001 vor primi o majorare de 10% la pensie. Această măsură vine ca o compensare pentru drepturile salariale din această perioadă, inclusiv al 13-lea salariu, care nu au fost incluse în calculul pensiei până în prezent.
[read more]
Dar nu doar cei care au lucrat în această perioadă vor beneficia de această majorare. Ministerul Muncii a stabilit că și cei care lucrează în prezent în străinătate vor primi mai mulți bani la pensie. Potrivit declarațiilor ministrului, pentru pensie se poate cupla stagiul de cotizare dintr-un stat al Uniunii Europene în alt stat membru UE. Astfel, se acordă punctaj și valoare doar pentru perioada lucrată în acel stat. Acest lucru va permite persoanelor care au lucrat în România timp de 10 ani, dar pentru pensie au nevoie de 15 ani minim vechime, să utilizeze vechimea stagiului de cotizare din alt stat membru al UE, dar vor primi punctaj strict pe ce au contribuit la statul respectiv.

Recalcularea pensiilor și mărirea valorii punctului de pensie

O altă măsură importantă în domeniul pensiilor este recalcularea acestora, care va avea loc începând cu data de 1 septembrie. Pragul va fi valoarea punctului de pensie, care va fi majorat cu 15%, de la 1.100 lei la 1.265 lei. Această recalculare se va încheia în septembrie 2024.

Reclamă

Totodată, cei care nu au îndeplinit stagiul minim de cotizare de 15 ani își mai pot cumpăra vechime în muncă până la finalul lui 2024. Această posibilitate a fost prelungită în urmă cu câteva luni. Cu toate acestea, mulți pensionari se simt nedreptățiți deoarece susțin că au lucrat și în zilele de sâmbătă și duminică, dar aceste zile nu au fost calculate pentru pensie. Ei cer ca aceste zile de sâmbătă lucrate în perioada anterioară anului 1989 să fie înregistrate separat în calculul anilor de vechime în muncă, astfel încât acestea să contribuie la un număr mai mare de ani lucrați și implicit la o sumă mai mare de bani la pensie.

O problemă nerezolvată și nedreptățile în sistemul de pensii

Pe lângă această nedreptate legată de zilele de sâmbătă lucrate, există și alte aspecte în sistemul de pensii care nu au fost încă remediate. Legea actuală prevede că, pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1978, pensionarii au lucrat 25,5 zile, adică echivalentul a 204 ore pe lună. În perioada 1 ianuarie 1978 – 1 martie 1990, s-au lucrat în medie 24,5 zile, ceea ce reprezintă 196 ore pe lună. Există diferențe semnificative între numărul de ore lucrate înainte de 1978 și cele din anul 2002. Se estimează că această diferență poate ajunge până la 34 de ore lucrate în plus lunar pentru cei care au avut programe de lucru anterioare anului 1978.

Pe de altă parte, există și pensionari speciali care primesc sume mari de bani lunar, fără a fi cotizat sau muncit prea mult. Despre această situație s-a vorbit mult, dar autoritățile nu au luat încă măsuri concrete pentru a remedia această nedreptate.

Astfel, în ciuda eforturilor de a îmbunătăți sistemul de pensii, rămân încă multe nedreptăți nerezolvate. Pensionarii așteaptă cu nerăbdare corectarea acestor probleme și speră că autoritățile vor lua în considerare propunerile și revendicările lor.
[/read]