Ioana Mihăilă, noul ministru al Sănătății, spune că revenirea la normalitate se va face treptat, iar restricțiile vor fi ridicate în funcție de modul în care va evolua pandemia de coronavirus, iar rata de vaccinare va permite acest lucru. Oficialul spune că tot timpul trebuie să vedem lucrurile exact așa cum sunt. De exemplu, revenirea la normalitate este de fapt un început de a reveni la viața de dinaintea pandemiei.

Când se vor ridica restricțiile din România

Totuși, oficialul din Guvernul Cîțu spune că aceste lucruri nu se vor putea face dintr-o dată, ci va trebui făcută în paralel cu vaccinarea și cu continuarea măsurilor de protecție. De asemenea, a menționat că restricțiile vor fi ridicate treptat, pe măsură ce evoluția pandemiei și rata de vaccinare vor permite aceste lucruri.

Ministrul a explicat că deschiderea zonelor ”albe” în spitale (pentru pacienţii non-COVID) este posibilă, având în vedere că în luna martie a fost publicat Ordinul privitor la împărţirea fluxurilor în spitalele COVID care au devenit mixte.

Campanie de vaccinare cu succes

Ioana Mihăilă a mai spus că joi au fost vaccinate peste 100.000 de persoane, lucru care demonstrează că accesul populației la vaccinare este mult facilitat, iar ritmul de vaccinare poate fi menținut și crescut, si acest lucru trebuie să se întâmple pentru a reveni la viața dinainte de pandemia de coronavirus cât de curând.

Ministrul Sănătăţii: Restricţiile vor fi ridicate treptat, pe măsură ce evoluţia pandemiei şi rata de vaccinare ne vor permite

Ea a mai explicat faptul că Ordinul referitor la testarea COVID în farmacii va veni să clarifice nevoia de circuite în aceste locuri, iar farmaciile care vor testa vor fi cele care vor putea asigura un spațiu corespunzător testării, pentru a nu exista riscul ca infectările să nu se poată transmite. Mihăilă spune că testele sunt puse la dispoziție de Ministerul Sănătății prin Direcțiile de Sănătate Publică.

Ministrul Sănătăţii a participat la Timişoara la deschiderea primului centru de vaccinare de tip drive through deschis în municipiu.