Într-un interviu acordat recent ministrul Energiei, Virgil Popescu a vorbit despre acestă practică prin care furnizorii trimit facturi către clienți cu un consum estimat. Ceea mai mare problem este că de multe ori consumul estimat este mai mare. Și astfel consumătorul se trezește pus în situația de a plăti mai mult din cauză că factura i-a fost încărcată.

Mulți furnizori estimează consumul

După cum a mai afirmat Virgil Popescu faptul că se iau niște bani în avans de la clienți nu este o practică legală.

Într-un interviu acordat celor de la Ziare.com, ministru a povestit că a trecut printr-o astfel de situație și a mai adăugat că în situația în care acestă practică nu încetează, s-ar putea să se facă modificări în legea energiei. Oficialul a mărturisit că a fost pus în situația de a achita 9 milioane în luna ianuarie, pentru un apartament în care nu locuiește nimeni. Așa s-a sesizat în legătură cu această practică.

„M-am trezit cu o factură pentru luna ianuarie, care probabil, dacă nu era așa de mare, o plăteam și nici nu sesizam. 9 milioane și ceva de lei (lei vechi – n.r.)! Și când m-am uitat pe factură, aveam un consum estimat de 1.500 de kW, în condițiile în care în apartament acolo nu mai stă nimeni, băiatul lucrează în telemuncă și nu stă în București, lucrează de acasă, din Severin”, a declarat ministrul.

Ministrul Virgil Popescu, supărat pe furnizorii de energie electrică din cauza acestei practici: ,,Dacă nu era așa de mare, o plăteam și nici nu sesizam”
Foto: Știrile Kanal D

Ministrul este de părere că acestă practică este în afara oricărui cadru legal

Mai mult decât atât, demnitarul a mai adăugat că furnizorii și distribuitorii încarcă practic facturile oamenilor. O practică care, după părerea ministrului nu are un cadrul legal.

„Practic, furnizorii împreună cu distribuitorii încarcă facturile românilor prin estimări mai mari în această perioadă de iarnă. Urmând ca ulterior, după o lună, două, trei, patru, cinci, în funcție de consumul fiecăruia, să-și recupereze banii. Practic, se finanțează pe banii românilor fără dobândă. După părerea mea complet în afara oricărui cadru legal”, a mai spus Virgil Popescu.

Acesta a mai adăugat că o astfel de practică este caracteristică printre majoritatea distribuitorilor de energie electrică. El a povestit că a primit reclamații ,, cam de la toți”.

De la 1 ianuarie piața energiei electrice s-a liberalizat. Iar oamenii au fost sfătuiți să-și renegocieze contractele. Și deși, în prima săptămână oamenii păreau că nu au fost informați îndeajuns despre acestă schimbare, un studiu realizat de Reveal Marketing Research a arătat că 88% dintre oameni știau despre acestă decizie. În timp ce 7% dintre cei care au participat au spus că nu știau despre această schimbare. Iar 5% dintre cei chestionați au refuzat să răspundă.