Într-o postare pe o rețea de socializare, Gabriela Firea a anunțat că a semnat o petiție pentru a se introduce educația sexuală în școli.

Firea susține educația sexuală cu acordul părinților

Potrivit postării cu pricina fostul primar general a ales să semneze petiția „Acordul părinților pentru orele de educație sexuală este esențial”. Deoarece România continuă să fie pe primul loc în ceea ce privește numărul de mame minore. Însă ea a mai subliniat că și de această dată, părinții trebuie să fie de acord. La fel cum se întâmplă cu orele de religie.

„Nu mi-am schimbat opinia. Suntem în continuare țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată de nașteri în rândul adolescentelor. Oare dacă aceste tinere ar fi aflat de la școală despre anumite riscuri nu ar fi putut evita sarcini nedorite? În același timp, sunt de părere că e nevoie de o implicare importantă a părinților. Trebuie să vorbească deschis copiilor, să abordeze și acest subiect tabu, mai delicat. De aceea, cred că părinții trebuie să știe înainte ce informații vor primi copiii lor, de la cine și cum vor fi acestea prezentate. Ca și în cazul orelor de religie, părinții trebuie să-și dea acordul”. A  postat Gabriela Firea pe Facebook.

De asemenea, prim-vicepreședintele a mai menționat și că legea este din nou în Parlament. Cu toate că șeful statului a făcut contestație, CCR nu i-a dat dreptate. Firea a mai scris și că în calitate de senator, dar și pentru că este membru a Comisiei de Muncă, Familie și Protecție Socială, ,,militează pentru drepturile copiilor și ale părinților”.

Motivul pentru care Gabriela Firea a semnat petiția pentru introducerea educației sexuale în școli: ,,Nu mi-am schimbat opinia...”
Foto: Pixabay.com

Un nou studiu al UNICEF arată că România este pe locul doi în UE

Un studiu realizat în România de UNICEF în colaborarea cu SAMAS, plasează România pe locul doi, după Bulgaria, în Uniunea Europeană privind rata de naștere în rândul mamelor adolescente, potrivit Digi24.

Mai mult decât atât studiul a mai arătat că acest fenomen este ciclic și se repetă în aceleași familii care au un anumit statut social sau economic, de la o generație la alta.

Cercetarea a arătat că în anul 2019, au fost înregistrate 16.639 de sarcini în rândul adolescentelor. Totuși, comparativ cu anul 2018, acest număr a scăzut cu 9%. S-au înregistrat scăderi și în rândul adolescentelor sub 15 ani. Singurele regiuni unde rata nașterilor a crescut în rândul fetelor de sub 15 ani a  fost în Nord-Vest și Nord-Est. Aici creșterea a fost de 11%.

UNICEF a recomandat României să vină cu o reformă legal-administrative prin care minorii să aibă acces la informații și servicii de sănătatea reproducerii  și sexualității. O altă recomandare care a fost făcută este introducerea educației sexuale ca materie obligatorie în școală.