În prezent în România sunt folosite trei seruri pentru vaccinare. Cu toate acestea persoanele care merg să primească vaccinul nu au posibilitatea de a alege serul cu care urmează să fie imunizate.

,,Vaccinați-vă cu vaccinul care există în acel moment”

Și deși există și persoane care își doresc să fac această alegere, autoritățile au explicat de ce nu se întâmplă acest lucru. Într-un videoclip recent, care a fost publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății, specialistul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș a răspuns la această întrebare.

Conform explicațiilor oferite nu se poate face o alegere a vaccinul cu care urmează să fie imunizată o persoană, deoarece este imposibil din punct de vedere logistic ca cele trei seruri, respectiv Modernă Pfizer, și AstraZeneca să se regăsească în același timp în centrele de vaccinare.

Pentru a explica și mai bine acest lucru, specialistul a oferit și un exemplu în acest sens.

,,Să presupunem că mâine este prima zi de iarnă. Dacă ești prins fără cauciucuri de iarnă pe stradă, primești amendă și îți dai seama că ai uitat să îți pui cauciucuri de iarnă. Fugi repede la magazin să îți cumperi cauciucuri de iarnă și găsești o coadă lungă de oameni, cu toții vor să își cumpere cauciucuri de iarnă. (…) După multe ore de așteptare de care cauciucuri de iarnă vei cumpăra? Foarte simplu, de care există în acel moment, pentru că nu ai opțiuni”, spune profesorul de sănătate publică în videoclip.

Nimeni din lume nu poate alege vaccinul cu care va fi imunizat

Mai mult decât atât, el a mai adăugat și că nicăieri în lume în acest moment nu există posibilitatea de a alege cu ce ser vei fi imunizat.

,,În momentul în care te înscrii pe platforma de vaccinare vei alege un vaccin disponibil. În acest moment, vaccinurile Pfizer și Moderna au o eficacitate între 94 și 95%, iar vaccinul Astrazeneca are o eficacitate de 82,4 %. Toate acestea constituie o opțiune extrem de bună de protecție împotriva Covid-19. Deci vaccinați-vă cu vaccinul care există în acel moment. În nicio țară din lume la acest moment nu poți să alegi tipul de vaccin cu care să te vaccinezi”, a mai subliniat Răzvan Cherecheș.

Într-o declarație făcută în ianuarie, coordonatorul campaniei de vaccinare  a menționat că opțiunea de alegere a vaccinului ar putea fi luată în calcul în viitor.

Pe 15 martie devin disponibile listele de așteptare

De asemenea, pe 28 februarie 2021, Valeriu Gheorghiță a anunțat că începând din data de 15 martie, persoanele incluse în etapa trei de vaccinare, adică restul populației vor avea posibilitatea de a se înscrie pe listele de așteptare pentru a putea primi vaccinul. Însă chiar și așa, în cazul lor vaccinarea ar putea să înceapă abia în aprilie.

Totuși, în următoarele zile, România va depăși pragul de 1 milion de persoane vaccinate. Iar luni, țara noastră a primit încă o tranșă de la Pfizer. Acesta este al unsprezecelea transport trimis de producător către România. După cum au anunțat autoritățile, cele peste 214.000 de doze de vaccin care au ajuns pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.

Până acum Pfizer a trimis în țară 1.509.749 de doze. În timp ce Moderna a livrat 157.200 de doze și AstraZeneca a trimis 486.000.