Lucrezi în Germania și plătești taxe statului German? Datorită impozitării progresive specifică mai multor state europene, ai dreptul la recalcularea impozitelor la fiecare final de an fiscal.

Dacă aveți venituri mici sau cheltuieli deductibile mari, ar trebui să întocmiți întotdeauna o declarație de impozit. În caz contrar, dați statului bani fără motiv. 

Recalcularea presupune că printr-o declarație fiscală pe care o depui la instituția fiscală de care aparții în Germania, soliciți statului German să-ți calculeze din nou impozitele pe care le-ai plătit, iar la final, cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, să-ți returneze o sumă de bani.

Câți bani poți câștiga după recalcularea taxelor plătite?

Conform Biroului Federal de Statistică, aproximativ 88% din 14,3 milioane cereri depuse prin declarațiile de impozit pentru anul 2017, au fost soluționate cu succes printr-o rambursare de impozit, media sumelor returnate fiind de 1.051 de euro . Acest lucru este confirmat de cele mai recente cifre ale Oficiului Federal de Statistică . 

Suma de bani pe care o poți primi înapoi după recalcularea impozitului depinde, desigur, de fiecare caz în parte. Factorul decisiv este cât de mult impozit ai plătit în cursul anului și care dintre acestea sunt cheltuieli care se pot deduce din punct de vedere fiscal.

Există cazuri în care, după recalculare, vei avea de plată?

Există și cazuri în care oamenii au de plătit taxe suplimentare întrucât taxele plătite nu au fost colectate corect ori există posibilitatea să existe amenzi și alte contravenții.

Totodată, clasa de impozitare la care ați fost încadrat ar putea să influențeze mult calculul. 

De exemplu, dacă vă încadrați într-o anumită clasă de impozitare și ați avut mai mulți angajatori în același timp într-un an, iar veniturile dumneavoastră au fost calculate conform clasei VI de impozitare, trebuie să depuneți o declarație de impozit pentru recalculare.

Acest lucru este valabil și în cazul în care ambii soți sau parteneri de viață au un singur salariu și o combinație a claselor de impozitare III/V sau IV/IV.

De aceea, este bine ca înainte să depui o declarație fiscală către instituția fiscală din Germania, să ceri o recalculare a impozitului plătit companiilor specializate în recuperarea taxelor. De regulă, acest proces de recalculare a taxelor plătite este gratuit și poți vedea foarte rapid dacă ai de plătit sau primit.