Musetelul planta medicinala cu proprietati multiple culeasa in luna mai

Mușețelul este o plantă medicinală apreciată și folosită de-a lungul secolelor, recunoscută pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare. Este cunoscut pentru efectele sale calmante asupra stomacului, pentru îmbunătățirea calității somnului și pentru reducerea stresului.
Beneficiile mușețelului
Mușețelul, cu denumirea științifică Matricaria chamomilla, este o plantă erbacee anuală, care se găsește în mod natural în întreaga Românie. Florile plantei sunt utilizate în terapii medicinale din cele mai vechi timpuri.
„Mușețelul reduce inflamația și are efect calmant. Este o plantă bogată în flavonoide și polifenoli, antioxidanți care protejează celulele organismului împotriva stresului oxidativ și care contribuie la reducerea inflamației din corp și, implicit, la reducerea riscului de boli cronice asociate inflamației.” – Ana Maria Demetrescu, specialist în nutriție și profesor inginer în industria alimentară.
Mușețelul conține compuși precum apigenina și luteolina, care acționează la nivelul organismului drept agenți anxiolitici și sedativi naturali. Datorită acestor compuși, consumul de mușețel, sub formă de ceai, infuzii sau comprimate, poate ajuta la reducerea nivelului de cortizol din sânge (cunoscut și drept hormonul stresului) și la reducerea simptomelor de anxietate, contribuind astfel la îmbunătățirea stării generale de spirit.
Îmbunătățește digestia
Infuzia de mușețel este folosită din cele mai vechi timpuri pentru ameliorarea tulburărilor digestive. Datorită proprietăților antiseptice, consumul de mușețel ajută la relaxarea mușchilor intestinali și implicit la ameliorarea disconfortului gastric, tratarea indigestiei și a simptomelor precum balonare, gastrite, diaree și crampe abdominale.
Mușețelul poate susține sănătatea și funcționarea optimă a inimii. Datorită flavonoizilor din compoziție, mușețelul are un puternic efect antioxidant și are capacitatea de a reduce tensiunea arterială și de a menține valorile colesterolului în parametri optimi, potrivit studiilor.
Mușețelul se culege, de obicei, în lunile mai și iunie, uneori și în iulie, în funcție de climă și de zona în care crește planta. Momentul ideal pentru a culege florile plantei este dimineața, pe timp uscat, după ce s-a ridicat roua, dar și când floarea este complet deschisă, înainte ca florile ligulate (cele albe de pe margine) să înceapă să se aplece în jos. Atunci, planta are cea mai mare concentrație de uleiuri volatile și principii active.
În ciuda beneficiilor, există și categorii de persoane care ar trebui să evite consumul de mușețel, cu excepția cazului în care medicul specialist recomandă acest lucru.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨