Un șofer de autobuz din București, nu chiar începător, pleacă la finalul lunii cu aproape 3.100 de lei în buzunar, sumă în care sunt incluse și bonurile de masă, în valoare de 400 de lei, după cum arată fluturașul de salariu al unui angajat al Societății de Transport Bucureşti (STB) SA, pe luna trecută.

Cu un permis de conducere categoria D, o diplomă de bacalaureat și cțiva ani vechime în transportul de persoane, un șofer angajat la STB poate duce acasă peste 3.000 de lei, în mână, cu tot cu echivalentul bonurilor de masă și după ce plătește toate taxele și impozitele către stat.

Suma reiese dintr-un fluturaș de salariu publicat recent pe Facebook. La un salariu de încadrare de 4.135 de lei, o vechime de 7% și 158 de ore lucrate, conducătorul auto a avut un venit brut realizat de 5.363 lei, la care se adaugă tichete de masă de 400 de lei și, după ce plătește CAS (1.341 lei), CASS (536 lei), impozit (389 lei), rămâne cu un salariu net de 3.097 lei.

„Cam atât sunt plătiți șoferii la STB. E mult, e puțin? STB angajează șoferi de autobuze. Câteva criterii trebui sa indeplinesti: categoria D, să fi lucrat pe mașini de gabarit asemănător, să ai atestat persoane și ceva cunoștințe tehnice. Și primești frigiderul plin de la călători, bătaie de joc din partea unor șefi”, scrie pe Facebook un utilizator de internet.

Spre comparație, conform celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică, din luna mai 2022, câştigul salarial mediu brut pe ța a fost 6.358 lei, cu 85 lei (-1,3%) mai mic decât în luna aprilie 2022. Astfel, câştigul salarial mediu net a fost 3.928 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 39 lei (-1,0%).

Potrivit INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9.178 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.120 lei).

La capitolul, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, câștigul mediu brut a fost de 5.651 de lei, iar net, de 3.387 de lei, în mai 2022.

Experienta și actele necesare pentru angajare

Societatea de Transport Bucureşti (STB) SA a anunțat, la începutul lunii, că angajează „personal calificat în meseria de conducător autobuz”.

Acte necesare pentru selectarea în meseria de conducător autobuz:

• Cerere angajare (conform anexă);

• Act de identitate original şi copie;

• Permis de conducere categoria D original şi copie;

• Certificat de pregătire profesională a conducătorului auto original şi copie;

• CV europass;

• Studii liceale absolvite cu diploma de bacalaureat original şi copie.

Potrivit STB, CV-urile însoţite de documentele necesare se trimit prin poşta electronică la adresa: [email protected] sau se depun la sediul Societăţii de Transport STB SA din Bd. Dinicu Golescu nr. 1, sector 1, București.

Doar candidaţii selectaţi vor fi contactaţi pentru completarea actelor necesare în vederea angajării, respectiv:

• Adeverinţă medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare emisă de medicul de familie;

• Cazier judiciar fără înscrisuri;

• Cazier auto.

Constituie un avantaj experienţa în domeniul transportului de persoane dovedită cu documente. Cererile şi/sau CV-urile care nu îndeplinesc condiţiile minime prezentate vor fi clasate. Cererile şi/sau CV-urile care nu sunt selectate pentru completarea actelor necesare în vederea angajării vor fi înregistrate în baza de date a societăţii.