Negocieri între Rusia și SUA privind siguranța navigației pe Marea Neagră stârnesc neliniște

Data actualizării: 24 martie 2025

Într-o situație globală tensionată, negociatorii de la Moscova și Washington sunt pregătiți să discute luni la Riad despre siguranța navigației pe Marea Neagră și despre o posibilă reluare a căilor de export. Această mișcare are intenția de a lega un acord pe mare de un acord de pace mai larg.

Contextul negocierilor

În acest context, statele europene cu ieșire la Marea Neagră urmăresc cu nervozitate negocierile de pace dintre SUA și Rusia cu privire la Ucraina, temându-se de un posibil acord ce ar reda Moscovei o parte din influența sa asupra apelor disputate. Președintele american Donald Trump a cerut încetarea rapidă a războiului din Ucraina și a deschis negocieri bilaterale atât cu Moscova, cât și cu Kievul, în încercarea de a găsi un cadru pentru un acord de pace.

„Acesta este cartierul nostru și nu avem încredere în ruși dacă li se permite mai multă libertate de acțiune”, a declarat unul dintre oficiali.

Reacția țărilor riverane Mării Negre

Oficiali din regiune au declarat pentru Financial Times că România și Bulgaria, state UE riverane, se feresc de orice modificare semnificativă a statu-quoului în Marea Neagră ca parte a unui potențial acord mai amplu între Rusia și SUA. Acestea consideră că acest lucru ar extinde zona operațională a marinei ruse. Ucraina a reușit să scoată marina rusă din partea de vest a Mării Negre, într-una dintre cele mai remarcabile realizări militare ale Kievului în războiul care durează de peste trei ani. Prin urmare, orice acord negociat este de așteptat să fie benefic pentru Moscova, au declarat oficialii, și ar putea afecta securitatea țărilor lor fără a le da un cuvânt de spus. În concluzie, discuțiile de luni de la Riad sunt descrise ca fiind „tehnice”, implicând mai degrabă oficiali de nivel mediu decât politicieni de rang înalt. Cu toate acestea, Steve Witkoff, principalul emisar al lui Trump pentru Rusia, părea duminică destul de optimist.


Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨