Este vorba despre cataracta, boală degenerativă, care apare la persoanele în vârstă. Medicul Alina Gheorghe le recomandă bătrânilor care nu mai disting bine culorile și au privirea încețoșată să consulte un oftalmolog.

Alina Gheorghe precizează în primul rând faptul că această boală vine odată cu înaintarea în vârstă. Sunt, totuși, și situații speciale, în care un om se naște cu această boală. De asemenea, mai există și situația în care din cauza unei lovituri sau a unei boli, o persoană poate dezvolta și cataractă.

Nimeni nu va scăpa de această boală

Medicul oftalmolog spune că această afecțiune apare la toată lumea, odată cu trecerea anilor, la unele persoane mai rapid. Specialistul mai spune că sunt persoane care au vicii de refracție, adică poartă ochelari sau au dioptrii mari și se pot confrunta cu cataracta mai devreme de vârsta de 50 de ani.

Principalul simptom al acestei boli este vederea încețoșată. Dacă este un fenomen care se întâmplă lent, însă, de cele mai multe ori persoanele afectate nu își dau seama de acest simptom. De asemenea, intensitatea culorilor începe să scadă.

Care sunt principalele simptome

Începem să apreciem greșit distanțele, ne putem împiedica de cele mai multe ori crezând că nu vedem ceva. Nu este vorba despre faptul că nu suntem atenți, ci o apreciere greșită a distanțelor sau chiar faptul că nu vedem un dâmb, o groapă, este mai degrabă o problemă cauzată de cataractă decât a unui deficit de atenție”, a declarat medicul Alina Gheorghe la Antena 3. 

Nimeni nu va scăpa de această boală! Nu o putem preveni: singurul tratament este OPERAȚIA

Specialistul explică faptul că pentru această afecțiune nu există prevenție, fiindcă ea este cauzată de înaintarea în vârstă, iar tratamentul este doar chirurgical. Sigur, se fac cercetări pentru descoperirea unor picături care ar putea preveni această afecțiune, însă momentan singura metodă de a scăpa de această boală este operația.

Operația, singurul tratament

După operație, explică medicul, pacientul vede mai bine, poate vedea de la distanță și poate distinge culorile mult mai clar.

Alina Gheorghe le recomandă pacienților să se opereze atunci când afecțiunea devine deranjantă. Mai clar, în cazul pacienților mai tineri, nu vederea îi supără, ci faptul că nu disting culorile, sau că apreciază greșit distanța. Ei devin iritați și nervoși din această cauză. Deci, dacă pacientul este deranjat de aceste lucruri, ar face bine să apeleze la intervenția chirurgicală.

În cazul pacienților în vârstă, medicul spune că scăderea acuității medicale este principala indicație.