În urma recentelor modificări legislative, aplicarea Legii porcului vine cu o serie de norme care interzic în totalitate vânzarea porcilor crescuți în gospodăriile țărănești, respectiv comercializarea cărnii provenită de la aceștia. Aceste reguli au fost impuse în contextul luptei împotriva pestei porcine africane, o boală care a afectat grav industria porcină în România.
[read more]
Potrivit noilor norme, proprietarii de porci crescuți în gospodărie sunt obligați să declare animalele la Primărie, în Registrul Agricol. Aceasta reprezintă o măsură de control și monitorizare a populației de porci din mediul rural. Astfel, în mediul rural, oamenii vor putea crește în gospodării porci exclusiv pentru îngrășare și sacrificare pentru consum familial.
În ceea ce privește mișcarea porcinelor dintr-o exploatație comercială sau non-comercială, există reguli stricte care trebuie respectate. Porcii crescuți în exploatațiile noncomerciale sunt destinați exclusiv pentru îngrășare și sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia.
Reclamă
Pe de altă parte, mișcarea porcinelor dintr-o exploatație comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar poate fi efectuată către exploatații noncomerciale, exploatații comerciale înregistrate sanitar-veterinar, exploatații comerciale autorizate sanitar-veterinar și abatoare autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. Carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național.
În cazul mișcării porcinelor dintr-o exploatație comercială cu status conform înregistrată sanitar-veterinar, destinațiile posibile sunt exploatații noncomerciale, exploatații comerciale înregistrate sanitar-veterinar și abatoare autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. Similar, carnea proaspătă și produsele din carne obținute de la aceste porcine pot fi comercializate pe teritoriul național.
Restricții impuse transportului porcilor și măsuri de igienă
Pe lângă noile reguli privind mișcarea și comercializarea porcinelor, există și restricții impuse transportului acestora. Astfel, transportul porcinelor vii este permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
De asemenea, mijloacele de transport animale vii trebuie să fie curățate și dezinfectate după fiecare descărcare de animale, indiferent că este la un abator sau la o exploatație de animale. Procesul de curățare, spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport pentru animale vii este atestat prin încheierea unui proces-verbal de dezinfecție de către unitatea de curățare, spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport animale vii, autorizată sanitar veterinar.
Pentru a asigura respectarea acestor reguli, toate procesele-verbale încheiate în urma efectuării curățeniei, spălării și dezinfecției mijloacelor de transport animale vii se consemnează într-un registru de evidență a proceselor verbale de dezinfecție a mijloacelor de transport animale vii, conform documentului publicat de ANSVSA.
Norme specifice de aplicare a Legii porcului
Toate aceste reguli fac parte din normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România. Aceste măsuri au fost luate pentru a preveni răspândirea bolii și pentru a proteja industria porcină din țară.
Este important ca proprietarii de porci să fie informați cu privire la noile reguli și să le respecte în totalitate. Astfel, se va asigura siguranța alimentară și se va contribui la combaterea pestei porcine africane.
În concluzie, implementarea Legii porcului aduce cu sine numeroase reguli și restricții privind creșterea și comercializarea porcilor în gospodăriile țărănești. Acestea sunt menite să protejeze industria porcină și să prevină răspândirea pestei porcine africane. Respectarea acestor reguli este esențială pentru asigurarea siguranței alimentare și pentru protejarea sănătății animalelor.
[/read]