Israelul este una dintre țările fruntașe la capitolul vaccinare. De aceea, după ce a reușit să-și vaccineze aproape jumătate din populație, autoritățile au anunțat că începând de duminică anumite restricții impuse odată cu introducerea celui de-al treilea lockdown vor fi relaxate.

Israelul reia o parte dintre activitățile economice

Așa că începând din 21 februarie s-a permis reluarea activităților comerciale sau redeschiderea unor școli. De duminică, magazinele, mall-urile, piețe, muzeele și bibliotecile vor fi deschise pentru toți cetățenii.

Însă doar cei care au fost vaccinați sau s-au recuperat după infectarea cu COVID-19 vor avea voie să intre în săli de sport, evenimente sportive și culturale, hoteluri și piscine.

Ministerul Sănătății a declarat că certificatele de vaccinare ar putea fi utilizate ca „Green Pass”.  Până când sistemul va funcționa cum trebuie.

„Există servicii grele pe serviciul care emite Green Pass și, prin urmare, pot apărea dificultăți”, a transmis ministerul. „În Majoritatea cererilor au fost finalizate cu succes și zeci de mii de oameni au deja Green Pass-ul lor.”

Netanyahu, împreună cu ministrul Sănătății Yuli Edelstein, i-a îndemnat pe israelieni să folosească noul Green Pass prezentat. El a recunoscut că vor exista „probleme la început” cu implementarea. Dar a le-a cerut israelienilor să persevereze.

„Fiecare dintre voi poate folosi aplicația mâine”. A declarat Netanyahu „Green Pass va deschide treptat țara, vă rugăm să o folosiți”.

Totuși, după introducerea acestui Green Pass au început să apară alte probleme, după ce au existat și oameni care sunt gata să îl falsifice pentru a putea participa în mod ilegal la activitățile care necesită prezentarea acestui tip de certificat.

Între timp, ministrul Sănătății, Yuli Edelstein, a avertizat că, dacă vor  exista încălcări ale schemei Green Pass, nu va ezita să ordone închiderea economiei din nou.

Netanyahu a continuat, de asemenea, să îndemne oamenii să meargă să se vaccineze. Mai ales că au început să apară din ce în ce mai multe dovezi că vaccinurile au fost eficiente în prevenirea deceselor cauzate de COVID-19.

 

Noua decizie luată de autoritățile israeliene. Israelul a vaccinat aproape jumătate din populație!
Photo by Tomer Neuberg/Flash90

Autoritățile speră să vaccinează 95% din populația de peste 50 ani

Premierul a mai transmis că Israelul speră să vaccineze 95% dintre persoanele cu vârsta peste 50 de ani în decurs de 2 săptămâni.

Mergeți și vaccinați-vă, luați-vă Green Pass și începeți să vă întoarceți la viață”, a spus el.

Cu toate acestea, rata de infecție în rândul copiilor rămâne una dintre preocupările autoritățile din Israel. Mai ales că numărul cazurile raportate a crescut. Acest lucru este posibil să se fi întâmplat datorită noilor variante de virus și a faptului că o parte semnificativă dintre adulți au fost deja vaccinați.

Sâmbătă, directorul general al Ministerului Sănătății, Chezy Levy, a declarat că Israelul intenționează să vaccineze și copiii după ce serul va fi autorizat pentru ei. Însă nu a oferit și o eventuală dată.