Mutația indiană a fost descoperită deja și în Marea Britanie. Aceasta este deja a patra tulpină, care are două mutații, a coronavirusului, după cea britanică, braziliană și din Africa de Sud. Mare atenție, ce o diferențiază de celelalte variante este faptul că a împrumutat mutații de la varianta britanică, iar o altă mutație din tulpina indiană este luată de la cea din California.

Varianta Indiană a virusului se numește B.1.617 şi prezintă două mutaţii la nivelul proteinei Spike – cea cu ajutorul căreia virusul pătrunde în celula umană –despre care oamenii de știință spun că ar putea fi mai contagioasă şi ar putea „păcăli” răspunsul imun. Cele două mutaţii sunt E484Q (prezentă la tulpinile din Marea Britanie şi Africa de Sud) şi L452R (descoperită prima dată în California).

Această tulpină a fost descoperită în 70% din cazurile analizate în India, 23% în cele din Marea Britanie, 2% în Singapore şi 1% în Australia. Țara asiatică deja se luptă și cu celelalte tulpini, cea din Marea Britanie (B.1.1.7), cea din Africa de Sud (B.1.351) şi cea din Brazilia (P.1).

Noua tulpină din India, mult mai contagioasă

Medicul Anurag Agrawal, directorul unui institut de genetică din India, este de părere că primele informaţii arată că una dintre cele două mutaţii pe care le prezintă noua tulpină (mutaţia L452R) este asociată cu o contagiozitate sporită cu 20% şi o scădere a răspunsului imun cu 50%, transmite Business Standard.

Un cercetător român de la Oxford a vorbit despre această nouă tulpină și a anunțat cât este de periculoasă.

Noua tulpină indiană a coronavirusului face deja ravagii! Este mult mai contagioasă și poate afecta eficacitatea vaccinurilor

Oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că această nouă tulpină a virusului ar putea fi mai infecțioasă decât toate celelalte existente, chiar și decât cea descoperită în Marea Britanie, care era mult mai contagioasă decât celelalte.

„Ce face această tulpină detectată în India este că ambele mutații, ambele modificări, fie ele mici, au avut loc în proteina Spike care este responsabilă de atașarea virusului de celulele noastre și de infecție”, a anunțat Ștefan Dascălul.

Eficacitatea vaccinurilor poate fi afectată

El explică faptul că în prezent, în India există un număr foarte mare de cazuri, cauzate cel mai probabil de noua tulpină, care pare să fie mult mai contagioasă. De asemenea, cercetătorii se tem că față de faptul că proteina Spike în această tulpină nouă are modificări care pot influența eficiența vaccinurilor.

Expertul a mai menționat faptul că virusul nu se poate multiplica la infinit, însă este suficient să avem doar câteva mutații pentru ca o nouă tulpină, mai infecțioasă sau mai rezistentă la răspunsul imunitar să apară.

OMS a anunțat, joi, că a informații și are „pe radar” o variantă a Covid-19 descoperită în India, însă nu se știe dacă are legătură cu creșterea spectaculoasă a numărului de cazuri de coronavirus în această țară.