Noile variante de coronavirus au creat îngrijorare. Mai ales după ce au început să se răspândească în tot mai multe state din întreaga lume.

Ce s-a descoperit despre varianta din Brazilia

Și în timp ce autoritățile s-au concentrat mai mult pe varianta descoperită în Marea Britanie și pe cea din Africa de Sud, cercetătorii atenționează că varianta P.1. sau braziliană nu ar trebui scăpată din vedere scrie New York Times, potrivit Știrile Pro TV.

Deși varianta din Brazilia a fost descoperită încă din decembrie, studiile legate de această tulpină mutantă s-au făcut mult mai încet. Însă acum, cercetătorii au trei studii care arată cât de mult a contribuit varianta braziliană la creștere a numărului de cazuri din orașul Manaus. Oamenii de știință sunt de părere că tulpina din Brazilia a apărut inițial în acest oraș. După care a ajuns să se transmită mai departe provocând o creșterea însemnată a cazurilor de infectare cu coronavirus.

Cercetări au mai arătat și că P.1. a devenit varianta dominantă. În special pentru că are o contagiozitate extrem de mare. Mai mult decât atât, această tulpină poate ajunge să-i infecteze chiar și pe cei care au dezvoltat deja imunitate împotriva covid-19.

Un alt lucru descoperit în urma experimentelor de laborator pare să sugereze că P.1. poate să slăbească efectul vaccinul chinezesc. Pe care autoritățile braziliene îl folosesc pentru vaccinare.  Deocamdată, aceste studii nu au fost încă publicate în revistele de specialitate.

 Noua tulpină mutantă din Brazilia este mult mai periculoasă decât s-a crezut inițial. Ce s-a descoperit?

Tulpina din Brazilia este între 1,4 și 2,2 ori mai transmisibilă

Totuși, cercetătorii au transmis că abia după aflarea noilor informații încep să înțeleagă modul în care acționează această tulpină. Bazându-se pe felul în care tulpina braziliană a acționat în Manaus.

În prezent, varianta din Brazilia a ajuns să se răspândească și în restul țării, dar și în alte 24 de state.

Cu toate că persoanele care au trecut prin boală au dezvoltat anticorpi care să le ofere imunitate pentru o perioadă de câteva luni, se pare că varianta mutantă braziliană a găsit o modalitate de a acționa împotriva acestor anticorpi. De aici apare și teama legată de eficiența vaccinurilor. Oamenii de știință apreciază că tulpina din Brazilia este între 1,4 și 2,2 ori mai transmisibilă. Comparativ cu celelalte variante existente.