Nucile sunt cunoscute pentru proprietățile lor nutritive, dar cercetătorii au descoperit că acestea pot reduce riscul de boli cardiace cu până la 30%. Bogate în acizi grași omega-3 și omega-6, mangan, cupru, zinc, fosfor, magneziu, fier, tanin și vitamina B6, nucile sunt un snack delicios și consistent. Află mai multe despre beneficiile nucilor în acest articol.

[read more]

Nucile, un aliment sănătos și gustos

Nucile sunt o sursă de proteine și grăsimi sănătoase, dar și bogate în calorii. Prin urmare, este important să le consumăm în cantități moderate, de aproximativ 50-100 grame pe zi. Acestea sunt bogate în omega-3, arginină, fibre, vitamina E și diverse minerale, care aduc numeroase beneficii pentru sănătate.

Scad trigliceridele și colesterolul

Unul dintre cele mai importante beneficii ale nucilor este capacitatea lor de a reduce riscul de boli cardiovasculare. Potrivit unui studiu din 2014, consumul regulat de nuci poate reduce riscul de boli cardiace cu până la 30%. Acest lucru se datorează conținutului lor de grăsimi sănătoase, care ajută la scăderea trigliceridelor și a colesterolului LDL, dar și la creșterea colesterolului HDL.

Mai mult, nucile ajută la relaxarea vaselor de sânge și îmbunătățesc circulația sanguină, ceea ce poate preveni apariția unor probleme de sănătate, precum hipertensiunea arterială sau atacul de cord.

Oferă protecție împotriva diabetului

Consumul regulat de nuci poate ajuta la prevenirea sau ameliorarea diabetului de tip 2. Nucile ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină.

Magneziul și seleniul din nuci au un rol important în numeroase procese metabolice și sunt antioxidanți naturali, care ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a celulelor.

Detalii despre studiu

Studiul menționat anterior a fost realizat cu adulți supraponderali sau obezi cu hipercolesterolemie moderată. Participanții au consumat 85 grame de nuci întregi, 5,6 grame de piele de nucă, 34 g de nuci degresate și 51 g de ulei de nucă. Rezultatele au arătat o reducere semnificativă a colesterolului rău și o îmbunătățire clară a flexibilității vaselor sanguine.

Nu îndepărta niciodată pielițele nucilor

Se pare că pielițele miezului de nucă conțin cea mai mare cantitate de antioxidanți, deci nu ar trebui să le îndepărtați niciodată înainte de a consuma nucile.

Concluzie

Nucile sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au un impact pozitiv asupra sănătății inimii și a sistemului imunitar. Este important să le consumăm moderat, 50-100 grame pe zi, pentru a beneficia de proprietățile lor nutritive. Chiar și o singură ingerare de ulei de nucă poate îmbunătăți funcționarea vaselor sanguine și poate reduce riscul de boli cardiovasculare pe termen lung.

[/read]