După un an dezastruos pe piața muncii, nici prima lună în 2021 nu arată prea bine. Potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică și consultate de Agerpress, în România, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,6%, în prima lună din an.

Datele anunțate de INS

Totodată numărul numărul șomerilor cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani a fost de 474.000 de persoane, conform estimărilor.

Mai mult decât atât, după cum rezultă din datele transmise de INS, numărul bărbaților șomeri este mai ridicat, comparativ cu numărul femeilor. Spre exemplu în cazul persoanelor de sex masculin, rata șomajului este de 5,7%, iar în rândul persoanelor de sex feminin este de 5,5%.

De asemenea, în rândul persoanelor adulte cu vârste cuprinse între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost de 4,4% în luna ianuarie potrivit estimărilor.  Și este mai mare în rândul bărbaților, decât în rândul femeilor. Mai mult decât atât, numărul șomerilor între 25 – 74 de ani,reprezintă 73,9% din numărul total  al șomerilor estimați pentru prima lună din an.

Numărul bărbaților șomeri din România este mai mare, comparativ cu cel al femeilor. Care a fost rata șomajului în ianuarie 2021

 

Cei care produc bunuri agricole pentru propriul consum nu mai sunt luați în calcul

De asemenea, reprezentanții INS au mai transmis că începând din 2021, cei care produc bunuri agricole care sunt consumate exclusiv sau majoritar în propria gospodărie nu mai sunt incluși în rândul populației ocupate.

Potrivit INS acest lucru a creat un impact sesizabil asupra estimărilor, mai ales asupra numărului populației ocupate. Tocmai de aceea datele care au fost publicate în luna ianuarie 2021, nu sunt comparabile cu cele care au fost publicate anterior.

Piața Muncii a fost foarte afectată de pandemia de coronavirus. Iar anul 2020, pe lângă faptul că a lăsat foarte mulți oameni fără loc de muncă sau i-a forțat să se adapteze lucrului de acasă, a adus la o creștere a numărului de aplicări pe siturile de joburi. Foarte mulți din cei care au fost nevoiți să-și găsească de muncă s-au plâns că deși au aplicat nu primesc nici un răspuns.