Multe persoane nu își dau seama că persoane apropiate lor au această boală. În acest context, un specialist trage un semnal de alarmă.

Conjunctivita, o altă boală care pune stăpânire pe omenire

Oftalmologul Roxana Cozubaș avertizează cu privire la conjunctivită, boală cu care se confruntă foarte mulți copii. Ea explică faptul că există o serie de simptome pe care părinții le pot remarca din timp, astfel încât cel mic să nu aibă parte de o formă severă a bolii.

„Avem mai mulți agenți patogeni, vorbim despre bacterii, despre virusuri sau despre fungi. Cea mai des întâlnită este conjunctivita bacteriană. Te culci seara bine și te trezești cu ochii plini de puroi. Adică niște secreții purulente, abundente, de obicei galben-verzui, care îți lipesc ochiul, nu te lasă să îl deschizi foarte ușor”, a spus medicul, la Antena 3.

Veste mare pentru toţi românii. Ce se întâmplă cu pensiile

Ea spune că deși cei mici sunt mai predispuși unei astfel de infecții, boala nu îi ocolește nici pe adulți. Ea spune că conjunctivita bacteriană apare cel mai des la copiii care merg în colectivitate și colecționează tot felul de infecții, dar și la cei care trec printr-o răceală, nas înfundat, secreții nazale abundente, fiindcă există o comunicare naturală între ochi și nas, iar atunci toate secrețiile din nas pot urca și la nivelul ochilor.

Cum ne putem proteja de conjunctivită

Din fericire, boala poate fi evitată. Spălarea mâinilor și evitarea zonei ochilor sunt cele mai importante. Ea explică faptul că zona asta este bine să nu fie atinsă, fie că vorbim despre față, în general, sau de ochi, decât după ce te-ai spălat foarte bine pe mâini.

Cât despre tratament, acesta nu este deloc complicat. Dacă bolnavul este dus la medic devreme, boala poate dispărea în câteva zile.

„Este ca o răceală care trece în 7 zile dacă te duci la medic și iei medicamente sau într-o săptămâna dacă nu faci nimic. Dar, dacă lucrurile devin puțin mai grave pe perioada respectivă, preferăm să dăm și un antibiotic local”, mai explică medicul.

Ea le transmite mămicilor să nu se panicheze, 24-36 de ore pot face doar igienă locală, există șervețele, sau cu ser fiziologic și comprese sterile.