Cu toate că situația este una cât se poate de dramatică în Brazilia. Iar dovadă stau sutele de deces raportate zilnic. Totuși, președintele țării le-a cerut brazilienilor să nu se mai plângă de această situație.

,,Nu vă mai plângeți.”

Jair Bolsonaro este unul dintre președinții care încă de la apariția virusului a sfidat măsurile de siguranță și a avut mereu un discurs critic în legătură cu existența coronavirusului.

Cu toate că, în prezent, țara pe care o conduce este un una dintre cele mai afectate din întreaga lume. În acest moment, Brazilia a trecut de pragul de 260.000 decese cauzate coronavirus, potrivit BBC, citat de Digi24.

„Nu vă mai plângeți. Câtă vreme o să vă mai văitați? Câtă vreme veți mai sta acasă cu totul închis? Nu mai putem așa. Regretăm decesele, dar avem nevoie de o soluție”, a declarat Jair Bolsonaro în timpul unui eveniment.

Liderul brazilian a făcut această declarație, după ce în ultimele 24 de ore a fost raportată o nouă creștere a numărului de cazuri noi de infectare cu coronavirus.  Ceea ce a pus o presiune și mai mare pe sistemul medical brazilian, care și așa, în acest moment este copleșit și nu mai poate face față numărului mare de cazuri.

Și pentru că șeful statului nu pare gata să impună noi măsuri restrictive, pentru a mai reduce  răspândirea virusului, în mai multe orașe și regiuni din țară, autoritățile locale au început să ia această decizie pe cont propriu.

Oamenii sunt disperați. Președintele Jair Bolsonaro nu vrea să ia nici o măsură: ,,Brazilia se luptă cu două virusuri: coronavirusul și cu Bolsonarovirusul”
Foto: pixabay.com

Sistemul medical este în pragul colapsului

Spre exemplu, guvernatorul din San Paolo, João Doria  a avut o reacție extrem de dură la declarațiile făcute de președinte,  pe care la numit ,,un dement”. Acuzându-l că îi atacă pe guvernatorii și primarii care își doresc să cumpere vaccinul.

,,Cum să ne confruntăm cu problema asta văzând oameni care mor în fiecare zi? Sistemul medical este în pragul colapsului. Din păcate Brazilia se luptă cu două virusuri în acest moment, cu coronavirusul și cu Bolsonarovirusul. Aceasta este drama brazilienilor”, a spus Doria.

De fapt, Jair Bolsonaro s-a opus constant deciziilor de carantinare. El a susținut întotdeauna că aceste decizii vor avea efecte mult mai grave asupra economiei,  decât efectele produse de pandemie.

Guvernatorii impun propriile restricții

Pe de altă parte, guvernatorii și primarii, cum ar fi orașul Rio de Janeiro, unde s-a impus în lockdown  parțial. Ceea ce înseamnă că locuitorii nu vor mai avea voie să meargă în baruri, restaurante și pe plajă. Un alt stat care a decis să impună noi măsuri restrictive este San Paolo, unde trăiesc 47 de milioane de oameni. Aici autoritățile au anunțat ,,cod roșu” și au decis ca toate domeniile non- esențiale să fie închise pentru o perioadă de două săptămâni.

Totodată, pentru că situația este disperată, mai mulți guvernatori au anunțat că se vor unii pentru a achiziționa vaccinurile direct de la producători, fără a mai aștepta ca guvernul federal să facă ceva.

De la începutul pandemie și până acum, în Brazilia au murit mai bine de 260.000 de persoane. Ceea ce a făcut țara să se să se situeze pe locul doi în lume, ca număr de morți, după Statele Unite ale Americii.

Potrivit datelor anunțate joi. 1.699 de persoane au murit doar în ultimele 24 de ore din cauza coronavirusului. Iar alte 75.102 au fost testate pozitiv.