Ofensiva militara americana impotriva houthi ajunge la un miliard de dolari fara a avea impact major

Data actualizării: 5 aprilie 2025

Costul total al operațiunii militare americane împotriva militanților houthi din Yemen, susținuți de Iran, se apropie de 1 miliard de dolari în mai puțin de trei săptămâni, chiar dacă atacurile au avut un impact limitat asupra distrugerii capacităților grupului terorist. Ofensiva militară, care a fost lansată pe 15 martie, a folosit deja muniții în valoare de sute de milioane de dolari pentru loviturile împotriva grupării, inclusiv rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune JASSM, JSOW, care sunt bombe planante ghidate prin GPS, și rachete Tomahawk.

Mobilizare militară

Bombardierele B-2 de la baza Diego Garcia sunt, de asemenea, utilizate împotriva Houthis, iar un portavion suplimentar, precum și mai multe escadrile de vânătoare și sisteme de apărare aeriană vor fi mutate în curând în regiunea Comandamentului Central. Una dintre surse a declarat că Pentagonul va trebui probabil să solicite o finanțare suplimentară din partea Congresului pentru a continua operațiunea, dar ar putea să nu o primească – ofensiva a fost deja criticată de ambele părți ale culoarului.

„O greșeală”

Vicepreședintele JD Vance a declarat că el crede că operațiunea a fost „o greșeală” într-o discuție pe Signal publicată de The Atlantic săptămâna trecută. Pentagonul nu a dezvăluit public ce impact au avut de fapt loviturile militare zilnice ale SUA asupra Houthis. În ultimele zile, oficiali ai Statului Major Întrunit al Pentagonului, ai Comandamentului Central al SUA, ai Comandamentului Indo-Pacific al SUA, ai Biroului subsecretarului apărării pentru politici și ai Departamentului de Stat au declarat în Congres că loviturile au eliminat mai mulți membri ai conducerii houthi și au distrus unele situri militare houthi. Dar au recunoscut că gruparea a fost în continuare capabilă să își fortifice buncărele și să mențină stocuri de arme în subteran, la fel cum au făcut în timpul loviturilor pe care administrația Biden le-a efectuat timp de peste un an.


Impactul ofensivei

Este dificil să se determine cu exactitate cât de multe rezerve mai au rebelii. „Au doborât unele locații, dar acest lucru nu a afectat capacitatea rebelilor de a continua să tragă în navele din Marea Roșie sau să doboare drone americane”, a declarat una dintre sursele informate cu privire la operațiune. „Între timp, ne consumăm toată pregătirea – muniții, combustibil, timp de desfășurare”. Ritmul operațional al loviturilor este, de asemenea, mai ridicat acum că comandantul CENTCOM, Erik Kurilla, nu mai are nevoie de aprobare la nivel superior pentru a efectua lovituri – o schimbare față de administrația Biden și o întoarcere la politicile din primul mandat al lui Trump, când comandanților militari li s-a dat mai multă libertate să efectueze misiuni pentru a obține „un efect strategic”, spre deosebire de a avea nevoie de aprobarea Casei Albe pentru fiecare caz în parte pentru fiecare lovitură și raid.
Totuși, încă nu este clar cât timp intenționează administrația Trump să continue ofensiva, pe care CENTCOM a descris-o ca fiind o operațiune „24/7”. Trump a declarat că aceasta va dura până când houthii vor înceta să mai atace transportul maritim din Marea Roșie, însă, în ciuda bombardamentelor din ultimele săptămâni, rebelii au continuat să lanseze rachete și drone către ținte din și de deasupra Mării Roșii.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨