Oltenia se confruntă cu 53 de incendii în doar trei zile: 750 de hectare au fost mistuite

Zile intense în Oltenia, unde peste 750 de hectare de teren acoperit cu vegetație uscată au fost mistuite de flăcări. În doar trei zile, au izbucnit 53 de incendii, afectând grav județul Dolj, unde au fost distruse păduri, culturi și chiar un cimitir, unde au luat foc aproape 200 de cruci de lemn.
Incendii devastatoare în Dolj
În ultimele cinci zile, în județul Dolj s-au produs 53 de incendii în urma cărora au ars 750 de hectare de culturi agricole, vegetație uscată și miriști, tone de gunoi menajer, dar și 200 de cruci din lemn într-un cimitir. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj a intervenit în total de 153 de ori pentru a stinge incendiile și a acordat primul ajutor medical calificat, precum și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.
Paramedicii au fost solicitați în 100 de cazuri, acordând primul ajutor calificat și asigurând transportul la unități spitalicești pentru persoane aflate în stare critică sau cu afecțiuni medicale severe. Suprafața totală afectată de incendii este estimată la peste 750 ha, dintre care peste: 550 ha vegetație uscată, 170 ha miriște și lăstăriș, 2 ha cultură de grâu, 6 tone gunoi menajer, 5 tone lemne de foc, 1 ha litieră de pădure, 3 ha plantație de stejar, 5 ha plantație de nuci, o anexă din lemn (aproximativ 15 mp) și 200 cruci din lemn afectate într-un cimitir.
Intervenții semnificative și zonele cele mai afectate
Cele mai semnificative intervenții au fost în localitatea Segarcea, unde flăcările au mistuit zeci de hectare de teren acoperit cu vegetație uscată. Focul, a cuprins rapid o zonă de aproximativ 70 hectare, fiind amplificat de uscăciune și vânt. Și în comuna Plenița a avut loc un incendiu de proporții în urma căruia au ars aproximativ 200 de hectare de vegetație uscată. La ieșirea din municipiul Craiova, în zona Făcăi, au fost afectate aproximativ 30 de hectare de teren și 0,5 tone de gunoi menajer.
Incendii de vegetație au izbucnit și în Munții Măcinului, în județul Tulcea. Zeci de hectare de pădure și vegetație uscată au fost cuprinse de flăcări. Pompierii, alături de angajații Ocolului Silvic, ai Administrației Parcului Național Munții Măcinului, și voluntari din trei comune din județul Tulcea, intervin pentru a stinge incendiile. A fost solicitat și unul dintre elicopterele Black Hawk ale MAI, care a ajutat anul acesta la stingerea a numeroase incendii de vegetație, în toată țara.
„Pompierii le recomandă cetățenilor să manifeste prudență maximă în utilizarea focului deschis, să evite arderea vegetației uscate sau a resturilor vegetale în condiții de vânt și temperaturi ridicate și să apeleze imediat numărul unic de urgență 112 în cazul observării unui incendiu.”
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨