Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra efectelor devastatoare pe care noul coronavirus le produce zilnic. Tedros Adhanom Ghebreyesus avertizează cu privire la viteza cu care Covid-19 face sute de mii de victime în fiecare zi, solicitând ajutoare disperate către țările care au promis că vor trimite un milliard de vaccinuri pentru a eradica pandemia în țările sărace.

“Virusul se mișcă mai repede decât distribuția vaccinurilor”

Șeful OMS transmite semnale de alarmă către toate țările care se pot implica în combaterea pandemiei cu ajutorul donațiilor de vaccinuri. În ciuda promisiunilor făcute de grupul celor mai puternice șapte economii cu privire la donarea a un milliard de vaccinuri pentru cele mai sărace state, Tedros Adhanom Ghebreyesus susține că acets număr este insuficient, având în vedere rapiditatea cu care circulă acest virus.

„Acesta este un mare ajutor, dar avem nevoie de mai mult şi avem nevoie de ele mai repede. În acest moment, virusul se mişcă mai repede decât distribuţia globală a vaccinurilor. Peste 10.000 de oameni mor în fiecare zi… aceste comunităţi au nevoie de vaccinuri şi au nevoie de ele acum, nu de anul viitor”, le-a explicat jurnaliştilor şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În acest sens, liderii din domeniul Sănătății Mondiale au explicat că această inițiativă este bună, dar este târzie și insuficientă, cantitatea necesară ajungând undeva la 11 miliarde de doze.

Decizia donării a un milliard de doze de vaccin a fost luată în timpul summitului din weekend, unde reprezentanții acestui forum international al guvernelor a fost pus în fața unei situații greu de trecut cu vederea, mai exact, o situație în care le-a fost prezentată lipsa accesului la vaccin. Potrivit raportelor Băncii Mondiale, raportul privind vaccinarea în ţările G7 şi ţările cu venituri mici este de 73 la 1.

Situația vaccinurilor anti-Covid-19 în lume

Până în acest moment, programul Covax, condus de OMS, a livrat 87 de millioane de doze de vaccin către 131 de ţări. În ciuda faptului că OMS dorește vacicnarea a cel puțin 70% din populație, această cantitate de vaccinuri este insuficientă în vederea atingerii obiectivului propus: „Pentru a face acest lucru, avem nevoie de 11 miliarde de doze”, a adăugat Tedros.

Atât șeful OMS, cât și partenerii săi au subliniat nevoia disperată pe care au cu privire la dozele de vaccine care ar putea să stopeze această transmitere rapidă a Covid-19, cât și apariția unor tulpini care nu vor mai putea fi annihilate cu vaccinurile existente.

Citeste si: Afla cum poti sa platesti mult mai putin la factura ta de curent. Este gratis!