Operațiune de spionaj rusesc în Marea Britanie: Disidenții ruși, țintele Kremlinului

Data actualizării: 9 martie 2025

O a doua operaţiune de spionaj a Kremlinului a fost descoperită recent în Marea Britanie. Aceasta viza disidenţii ruşi și a fost scoasă la iveală de The Observer, după arestarea unor cetățeni bulgari implicați în rețeaua fugarului Jan Marsalek, condamnați pentru spionaj în favoarea Rusiei.

Roman Dobrohotov, un jurnalist rus de investigaţii, era printre cei vizați de această operațiune. Dobrohotov este redactorul-şef al site-ului Insider, cunoscut pentru activitatea sa de investigaţie care a dus la aplicarea de sancţiuni economice de către Occident pentru aproximativ 80 de companii şi 60 de persoane implicate în războiul lui Vladimir Putin în Ucraina.

Detalii despre operațiunea de spionaj

„Am primit un avertisment de la poliţie primăvara trecută”, a declarat Dobrohotov, care s-a mutat în Marea Britanie în ianuarie 2023. „Aceste încercări sunt în curs de desfăşurare”, a adăugat el. Detaliile avertismentului dat lui Dobrohotov nu sunt dezvăluite la cererea acestuia.


Operaţiunea de spionaj era condusă de la Moscova de Jan Marsalek, un cetăţean austriac despre care se crede că este agent rus. Marsalek este căutat internaţional pentru o presupusă fraudă de 1,9 miliarde de euro la compania financiară germană Wirecard, aflată în faliment.

Citește și:

Țintele operațiunii de spionaj

Două dintre ţintele reţelei lui Jan Marsalek au fost jurnaliştii Hristo Grozev şi Roman Dobrohotov, care i-au demascat pe cei doi ofiţeri ai serviciilor militare de informaţii ale Rusiei care au încercat să îi ucidă pe Serghei Skripal şi pe fiica sa, Iulia, în Salisbury în 2018.

„Am înţeles că, după arestarea bulgarilor, trebuie să existe în continuare o atenţie continuă faţă de mine şi Hristo, deoarece nu ne-am oprit activitatea. De asemenea, sursa noastră ne-a spus că, după ce această echipă controlată de FSB (serviciul de securitate al Rusiei) a fost arestată, sarcina – aceeaşi sarcină – este acum încredinţată GRU (serviciile militare de informaţii). Ne aşteptam ca aşa ceva să continue. Deci, după ce poliţia a spus că ştie despre noi tentative, nu a fost foarte surprinzător, ci doar o confirmare a ceea ce ne spunea şi sursa noastră rusă”, a declarat Dobrohotov.

Politia britanică a precizat că lucrează îndeaproape cu forţele de poliţie, cu partenerii şi comunităţile pentru a identifica orice activitate represivă a statelor străine în Regatul Unit și că încearcă să întrerupă această activitate acolo unde este posibil.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨