Ora de vara 2024: Extinderea perioadei de lumina naturala a soarelui
In anul 2024, Romania va implementa ora de vara, o masura care vizeaza extinderea perioadei in care oamenii beneficiaza de lumina naturala a soarelui. Aceasta schimbare presupune avansarea ceasurilor cu o ora, iar trecerea la ora de vara se va realiza in ultima duminica din martie. Prin aceasta ajustare, timpul oficial al Romaniei se va diferentia de Timpul Universal (GMT) cu trei ore, fata de doua ore in perioada de iarna.
[read more]
Implementarea sistemului de schimbare a orei
Conform legislatiei actuale a Uniunii Europene, ora de vara va fi aplicata in Romania incepand cu ultima duminica din martie si se va reveni la ora initiala in ultima duminica din octombrie. Astfel, in timpul orei de vara, ceasurile vor fi avansate cu o ora (ora 3.00 devine ora 4.00), iar in timpul orei de iarna, ceasurile vor fi date inapoi cu o ora (ora 4.00 devine ora 3.00).
Reclamă
Ora de vara in Romania
Ora de vara in Romania este aliniata cu orarul de vara practicat in statele membre ale Uniunii Europene. Aceasta a fost introdusa pentru prima data in Romania in anul 1932, si pana in 1939 a functionat in fiecare an, incepand cu prima duminica din aprilie si terminand cu prima duminica din octombrie. Intre anii 1941 si 1979, ora de vara nu a mai fost folosita, conform www.astro-urseanu.ro.
In 1979, Romania a semnat Conventia Fusurilor Orare, iar in 1997 a fost emisa Ordonanta nr. 20 privind stabilirea orarului de vara si a orei oficiale de vara pe teritoriul Romaniei. Aceasta ordonanta specifica ca ora oficiala de vara este decalata cu o ora inainte fata de Ora Europei Orientale, aplicabila incepand cu ultima duminica din martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, pana la ultima duminica din octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00.
Istoria schimbarii orei
Schimbarea orei a fost aplicata pentru prima data in timpul Primului Razboi Mondial, in 1916, de catre cateva tari din Europa. Germania a fost prima tara care a introdus ora de vara incepand cu 1916, iar au urmat alte tari precum Marea Britanie, Belgia, Franta, Italia si Suedia. Aceasta masura a fost adoptata cu scopul de a economisi energie si a profita de lumina naturala a soarelui in timpul verii.
In Statele Unite, ora de vara a fost introdusa pentru prima data la sfarsitul lunii martie 1918 si a fost aplicata pe o perioada mai lunga in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. In 1966, legislativul american a impus respectarea orei de vara la nivel national, iar de atunci aceasta masura a fost mentinuta, intre echinoctiul de primavara si cel de toamna.
Renuntarea la schimbarea sezoniera a orei
In martie 2019, eurodeputatii au votat pentru renuntarea la schimbarea orei de doua ori pe an, incepand din 2021. Propunerea initiala a Comisiei Europene prevedea ca fiecare stat sa decida daca ramane la ora de vara sau la cea de iarna. Germania a fost unul dintre principalii sustinatori ai eliminarii schimbarii sezoniere a orei.
Cu toate acestea, procesul de renuntare la schimbarea orei a fost suspendat din cauza negocierilor privind Brexit-ul si izbucnirii pandemiei. Astfel, Romania si celelalte state membre UE au ramas in continuare aplicarea orei de vara pana la finalizarea acestui proces.
Efectele schimbarii orei
Odata cu trecerea la ora de vara, oamenii dorm mai putin, iar adaptarea la noul program orar dureaza aproximativ o saptamana. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic si poate duce la dereglari hormonale, avand un impact asupra melatoninei, hormonul responsabil de reglarea ceasului biologic al organismului.
De asemenea, trecerea la ora de vara poate determina scaderea vigilentei si aparitia oboselii accentuate. Studii recente au aratat ca schimbarea orei poate afecta inclusiv sanatatea mentala, in cazuri extreme.
In concluzie, implementarea orei de vara in Romania in 2024 are ca scop extinderea perioadei de lumina naturala a soarelui. Aceasta masura, alaturi de cele aplicate in alte tari europene, are un istoric lung si vizeaza economisirea de energie si optimizarea utilizarii resurselor naturale. Cu toate acestea, schimbarea orei poate avea efecte asupra ritmurilor biologice ale oamenilor, iar adaptarea la noul program orar poate dura o perioada de timp.
[/read]