Organizația Națiunilor Unite avertizează despre cea mai gravă epidemie de febră aftoasă din Europa de la începutul secolului

Data actualizării: 5 mai 2025

Europa se confruntă cu o situație alarmantă, descrisă de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) ca fiind „cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului”. Potrivit FAO, sunt necesare „măsuri urgente” pentru diagnosticarea și prevenirea timpurie a acestei boli, precum și pentru a-i minimiza impactul.

Recente focare de febră aftoasă

FAO a subliniat într-un comunicat că „focarele recente de febră aftoasă din Europa și apariția unei tulpini exotice a virusului în Orientul Mijlociu evidențiază necesitatea unei detectări timpurii”. Boala virală extrem de contagioasă se răspândește cu ușurință, chiar și prin vânt și pe distanțe lungi, în principal în rândul bovinelor, dar nu prezintă un pericol pentru om.

Prezența virusului în Europa

Prezența acestei boli este neobișnuită în Europa, care s-a confruntat ultima dată cu o astfel de epidemie în anul 2001. Ungaria, principala țară afectată acum, nu a semnalat acest virus timp de o jumătate de secol. Germania a detectat în ianuarie anul acesta un focar care a putut fi pus sub control. Virusul a apărut însă în februarie și în Ungaria, unde s-a extins la mai multe ferme în nord-vestul țării și a contaminat, de asemenea, Slovacia vecină, în ambele țări autoritățile fiind nevoite să sacrifice mii de bovine. Epidemia are efecte și asupra comerțului internațional, Regatul Unit interzicând deja importul de carne și produse lactate provenite din țările europene unde a fost semnalat virusul și, de asemenea, din țările vecine acestora. Potrivit FAO, „măsurile de biosecuritate trebuie îmbunătățite pentru a minimiza” impactul virusului, mai ales în urma „detectării recente a serotipului SAT1 al febrei aftoase în Irak și Bahrain”, în Orientul Mijlociu. FAO subliniază că febra aftoasă nu este o amenințare pentru sănătatea publică, dar amenință sănătatea animalelor, securitatea alimentară, productivitatea sectorului creșterii animalelor și poate reduce producția de lapte și carne. Animalele infectate se deplasează greoi și prezintă febră și vezicule pe bot și picioare. Puține animale adulte mor din cauza bolii, dar cele tinere pot muri de insuficiență cardiacă bruscă. Virusul poate contamina cu ușurință un număr mare de animale, inclusiv în țări sau regiuni care de obicei nu sunt afectate de acesta sau unde nu se practică în mod regulat vaccinarea.


Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨