Parlamentul European dorește incriminarea abuzului sexual împotriva minorilor comis cu ajutorul inteligenței artificiale

Parlamentul European (PE) a solicitat ca abuzurile sexuale comise împotriva minorilor să nu mai fie prescrise, întrucât acestea sunt de cele mai multe ori raportate abia după o perioadă îndelungată. În plus, instituția a cerut ca materialele abuzive generate cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) să fie recunoscute ca infracțiuni.
Propunere pentru înăsprirea normelor
PE a aprobat cu 599 de voturi pentru, două împotrivă și 62 de abțineri o propunere de act legislativ care urmărește înăsprirea normelor pentru a combate mai eficient abuzurile sexuale împotriva copiilor. „Dacă consecințele pentru victime durează toată viața, oportunitatea de a căuta justiție ar trebui să dureze la fel de mult”, a declarat eurodeputatul PPE Jeroen Lenaers (Olanda), negociatorul principal al Parlamentului European în cazul acestei propuneri.
Utilizarea AI în infracțiuni
Folosirea de AI la infracțiunile de abuz sexual împotriva minorilor va fi incriminată, au susținut eurodeputații. Aceștia au propus o actualizare a definițiilor la nivelul UE pentru infracțiunile legate de abuzul și exploatarea sexuală a copiilor. Propunerea își propune să adapteze legislația la noile tehnologii, cum ar fi materialele deepfake, și să garanteze că abuzul și incitarea pot fi urmărite în justiție fie că au avut loc online sau offline.
Parlamentul European a cerut o nouă definiție a consimțământului, specifică pentru minorii care au atins vârsta consimțământului sexual. Interacțiunile bazate pe consimțământ între persoane apropiate ca vârstă nu ar trebui să fie considerate infracțiune, cu excepția cazului în care există dependență sau abuz de încredere.
Așa-numitele manuale „de abuz”, care oferă sfaturi pas cu pas despre cum să se comită aceste infracțiuni, vor fi tratate ca „instrumente de premeditare”.
Parlamentul European a cerut consolidarea drepturilor victimelor și a sistemelor de sprijin în întreaga UE prin stabilirea de linii telefonice directe pentru a denunța abuzurile și a obliga statele membre să adopte măsuri pentru a garanta retragerea rapidă a paginilor web ce conțin materiale cu abuzuri sexuale asupra copiilor. De asemenea, a pledat pentru ca acest sprijin pentru minori să fie gratuit și să includă examene medicale și medico-legale, ajutor pentru documentarea probelor, asistență medicală și acces la servicii de sănătate sexuală și reproductivă.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare.