Pensionarii care au realizat venituri nepermanente înainte de anul 2001 trebuie să depună documentele necesare până la 1 martie 2025, pentru a beneficia de creșterea pensiilor din luna aprilie. Mica recalculare, proces început la 1 septembrie 2024, le oferă acestora posibilitatea de a include în pensie venituri care anterior nu au fost luate în calcul.
Până acum, marea recalculare a dus la majorări consistente pentru pensionari, însă această nouă etapă vizează o categorie specifică de persoane care nu au prezentat anterior adeverințele necesare pentru veniturile obținute ocazional. Conform estimărilor, pensiile ar urma să crească cu 7-10%, în funcție de perioada în care fiecare pensionar a activat.
Reclamă
Procesul ar trebui să fie finalizat la 1 martie 2025, dar există riscul unor întârzieri din cauza problemelor din sistemul informatic al Casei Naționale de Pensii. Cu toate acestea, oficialii estimează că în cursul lunii martie se vor emite primele decizii de recalculare.
„Estimăm că în luna martie se vor emite primele decizii de recalculare. Avem două categorii: cei care aveau deja adeverințele privind veniturile multe în dosare și nu au fost luate în calcul, pentru că nu exista bază legală.
Acum am creat acest drept de a lua în calcul aceste venituri. Respectă principiul contributivității. Pensionarii încep să își primească și aceste venituri. Creșterile nu sunt la fel de spectaculoase ca la recalculare, deoarece sunt venituri nepermanente”, a explicat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii.
Pentru a beneficia de creșterea pensiilor începând cu luna aprilie, pensionarii trebuie să depună documente doveditoare la casele de pensii până la 1 martie 2025. Este vorba despre adeverințe care atestă veniturile nepermanente obținute înainte de 1 aprilie 2001, dar care nu au fost luate în calcul la marea recalculare.
Aproximativ un milion de pensionari trebuie să prezinte acte care confirmă diverse forme de retribuire, cum ar fi:
- Salariile primite pe bază de acord sau cotă procentuală;
- Premiile anuale sau pentru realizări deosebite;
- Al treisprezecelea salariu;
- Recompense acordate în anumite sectoare de activitate;
- Ore suplimentare efectuate peste programul normal de lucru;
- Sporuri acordate personalului didactic pentru îndrumarea practicii psihopedagogice;
- Indemnizații pentru muncă nenormată;
- Alte sporuri care nu au avut caracter permanent, dar pentru care s-a plătit contribuția de asigurări sociale.
Toate aceste venituri sunt recunoscute acum prin mica recalculare, însă doar în cazul în care pensionarii pot dovedi existența lor prin adeverințe emise conform modelului prevăzut de legislația în vigoare.
Autoritățile avertizează că, deși termenul limită este 1 martie 2025, unele dosare ar putea fi procesate cu întârziere, din cauza volumului mare de cereri și a dificultăților tehnice întâmpinate de sistemul informatic. Cu toate acestea, oficialii din domeniu asigură că pensionarii eligibili vor primi sumele majorate începând cu luna aprilie.