Pensiile speciale, o piedică pentru România.

Data actualizării: 23 mai 2023

Legea pensiilor în România este o poveste fără sfârșit, iar în fiecare an, promisiunile curg din partea tuturor partidelor. În prezent, o problemă majoră o reprezintă banii din PNRR, iar Comisia Europeană avertizează că nu va acorda niciun leu României, dacă nu se remediază inechitățile din sistem, cum ar fi pensiile speciale.

[read more]

Există multe exemple de categorii sociale care au contribuit foarte puțin la sistemul de pensii, dar încasează lunar mii de euro, în timp ce alții care au dat bani către stat primesc sume infime. În plus, chiar și cei care nu au muncit nicio zi și care nu au cotizat absolut deloc la sistemul de pensii, încasează un venit minim garantat de stat, considerat suficient pentru supraviețuire.


Începând cu 1 ianuarie 2023, mai multe venituri au fost majorate, potrivit unei Ordonanțe de Urgență. Aceasta stabilește că punctul de pensie a ajuns la valoarea de 1.785 de lei, iar, începând cu 2024, această valoare se va majora cu rata medie anuală a inflației, plus 50% din creșterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Citește și:

O altă măsură importantă este stabilită pentru pensia minimă garantată de stat, care este de 1.125 lei, iar pentru persoanele cu venituri mici, sunt prevăzute ajutoarele acordate de stat, inclusiv la plata facturilor la energie. De asemenea, aceste ajutoare financiare sunt prevăzute și pentru pensionarii sistemului public de pensii.

Documentul ordonanței de urgență explică în detaliu toate măsurile prevăzute pentru 2023, de la creșterea punctului de pensie, la ajutoarele acordate de stat pentru persoanele cu venituri mici, inclusiv la plata facturilor la energie. În cazul celor care nu au muncit nici măcar o zi în viața lor, pensia minimă garantată de stat este stabilită la suma de 1.125 de lei și reprezintă pensia minimă garantată de către stat.

Într-un moment în care România se confruntă cu o criză economică și socială majoră, aceste măsuri sunt un semn de speranță pentru milioane de pensionari din țară. Cu toate acestea, există încă multe probleme de rezolvat în ceea ce privește sistemul de pensii din România și este nevoie de o reformă profundă și sustenabilă pentru a asigura o viață decentă pentru toți pensionarii din țară.

[/read]

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨