Pensionarii din România vor putea calcula singuri suma suplimentară pe care o vor primi la pensie începând cu 2024, conform noii legi. Această măsură vine în sprijinul pensionarilor, oferindu-le posibilitatea de a verifica cu ușurință noua valoare a pensiei lor pentru anul viitor.
[read more]
Procedura se bazează pe formula din legea pensiilor, care implică înmulțirea valorii punctului de referință (VPR) cu numărul de puncte de pensie specificat în decizia de pensionare. Astfel, fiecare pensionar român poate stabili cu ușurință noua valoare a pensiei sale pentru 2024.

Valoarea punctului de referință (VPR) corespunde punctului de pensie, care va fi de 2.031 de lei în 2024, dacă guvernul îl majorează cu 13,8%, așa cum a declarat premierul Marcel Ciolacu. Pentru a obține valoarea punctului de referință, se împarte punctul de pensie la 25 de ani de cotizare, rezultând media numărului de ani și suma de 81 de lei.

Reclamă

Formula de calcul pentru pensie este următoarea: VPR x numărul total de puncte. Astfel, după ce află valoarea VPR, pensionarul trebuie să consulte decizia de pensionare și să înmulțească suma de 81 de lei cu numărul total de puncte menționat în aceasta pentru a obține valoarea pensiei conform noii formule.

Pentru a exemplifica formula de calcul, să presupunem că un fost inginer are 40 de puncte de pensie și primește în prezent o pensie de 2.800 de lei. Pentru a calcula pensia sa pentru 2024, înmulțim valoarea punctului de referință (81 de lei) cu cele 40 de puncte, obținând astfel suma de 3.240 de lei. Acesta va fi noul cuantum al pensiei pe care o va primi începând cu 2024.

Această nouă lege vine cu beneficii semnificative pentru pensionarii români, oferindu-le posibilitatea de a avea mai mult control și transparență în ceea ce privește calculul pensiilor lor. Această măsură are potențialul de a duce la o creștere semnificativă a pensiilor actuale și de a asigura un nivel mai bun de trai pentru pensionarii noștri.

Pe lângă aceasta, noul proiect de lege aduce și alte prevederi importante în ceea ce privește stagiul de cotizare. Astfel, pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, este necesar un stagiu minim de cotizare contributiv de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. De asemenea, se introduce posibilitatea ca persoanele care au realizat 5 ani de vechime peste 35 de ani contributivi să poată ieși la limita de vârstă cu 5 ani mai devreme.

Este important de menționat că la calculul vechimii minime de 15 ani nu vor fi avute în vedere perioadele asimilate, sporul de grupă sau perioadele necontributive cum ar fi șomajul. Cu toate acestea, excepție o constituie perioada de maternitate/paternitate care va fi avută în vedere la calculul vechimii necesare pentru deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă.

În concluzie, pensionarii români se pot bucura acum de posibilitatea de a calcula singuri noua valoare a pensiilor lor pentru 2024, conform noilor prevederi legale. Această măsură oferă transparență și control pensionarilor și poate duce la o creștere semnificativă a pensiilor actuale, asigurând un nivel mai bun de trai pentru aceștia. Pe lângă aceasta, noile prevederi privind stagiul de cotizare aduc beneficii suplimentare și creează oportunități pentru pensionarii noștri.
[/read]