Peste 4 milioane de persoane beneficiază de carduri de energie

Data actualizării: 5 iulie 2025

Peste patru milioane de persoane beneficiază de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor cu venituri reduse sau vulnerabili din punct de vedere social, Guvernul României a lansat programul de carduri de energie. Acest program are ca scop acordarea de ajutoare financiare pentru plata facturilor de energie și alte servicii conexe, în perioada de iarnă.
[read more]
Un număr impresionant de peste patru milioane de persoane au beneficiat deja de carduri de energie, iar bugetul total al programului se ridică la 2,8 miliarde de lei. Astfel, aceste persoane pot beneficia de un sprijin financiar în valoare de 700 de lei, acordat în două tranșe, pentru a-și achita facturile la serviciile de electricitate, gaz, energie termică, butelii, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Termene și condiții

Potrivit informațiilor oficiale, cardurile de energie pot fi utilizate pentru plăți efectuate începând cu 1 februarie 2022 și până la 31 martie 2024. Este important de menționat că facturile emise după 1 ianuarie 2023, cu datorii restante, vor putea fi incluse în plățile realizate prin intermediul acestor carduri.

De asemenea, se elimină restricțiile referitoare la sezonul rece 2022-2023, astfel încât prima tranșă de 700 de lei poate fi utilizată până la data de 27 decembrie 2023, în loc de 30 iunie 2023, cum era inițial stabilit. Totuși, este important de reținut că plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu vor putea include penalități sau alte daune/interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, acestea urmând să fie suportate de beneficiarul de sprijin.


Modalități de plată și utilizare a cardului de energie

În ceea ce privește modalitățile de plată, beneficiarii cardurilor de energie au trei opțiuni: prin intermediul poștașului, la oficiul poștal sau online, pe site-ul Poștei Române.

Citește și:

Prima modalitate constă în plata la orice subunitate a Poștei Române sau direct către poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului. A doua opțiune presupune completarea plății prin mandat poștal către contul furnizorului de energie sau al asociației de proprietari/locatari. Ultima metodă constă în plata online, prin accesarea aplicației informatice a Poștei Române și introducerea seriei cardului de energie. Beneficiarii vor trebui să introducă și datele personale, precum cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie pentru a finaliza plata.

Este important de menționat că banii de pe cardul de energie nu pot fi retrasi, iar acesta nu poate fi vândut sau donat. Cardurile alocate ambelor tranșe pot fi utilizate până la data de 31 martie 2024 inclusiv, iar sprijinul financiar acordat prin intermediul cardurilor nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate stabilit.

Astfel, prin intermediul programului de carduri de energie, Guvernul României aduce un sprijin considerabil pentru cetățenii cu venituri reduse sau vulnerabili, asigurându-le posibilitatea de a-și achita facturile la energie și alte servicii conexe într-un mod simplu și eficient.
[/read]

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨