Piftia de porc, sau răcitura de porc, este unul dintre cele mai speciale preparate culinare de pe masa de Crăciun. Deși nu este pe placul tuturor, atunci când este executată corect, piftia poate să fie un adevărat deliciu.
[read more]
Rețeta piftiei poate varia de la o parte a țării la alta, însă carnea delicioasă, usturoiul și sosul închegat sunt elementele principale ale acestui preparat tradițional. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă gospodinele este legată de închegarea piftiei, fără a folosi gelatină sau alți întăritori din comerț. Rețeta autentică de piftie nu necesită astfel de artificii, fiind preparată exact așa cum făceau și bunicile noastre.

Ingrediente necesare pentru piftia de porc

  • jumătate de căpățână de porc
  • 2 picioare de porc
  • bucăți de șorici
  • 2 morcovi (opțional)
  • o rădăcină de țelină
  • o linguriță de boabe de piper
  • sare
  • 6 căței de usturoi

Pentru a începe pregătirea preparatului, căpățâna de porc se taie în bucăți potrivite ca mărime. Vom avea nevoie de o oală mare, în care să încapă toate ingredientele menționate mai sus.

Reclamă

În oală se adaugă urechile, râtul, bucățile de carne și șoriciul, oasele de rasol și picioarele de porc. De asemenea, se adaugă și morcovii întregi și bucățile de țelină, puțină sare și boabele de piper.

Mod de preparare piftie de porc

O greșeală pe care trebuie să o evităm este legată de cantitatea de apă pe care o adăugăm în oală. Toate ingredientele menționate mai sus trebuie să fie acoperite foarte bine de apă.

După ce a dat în clocot, nu mai avem voie să completăm cu apă.

Punem oala pe foc, la foc mic, și lăsăm să fiarbă foarte bine, îndepărtând constant spuma creată, până când carnea se desprinde ușor de pe oase.

După aceea, scoatem ingredientele din oală, îndepărtând carnea de pe oase. În zeama rămasă, adăugăm usturoiul pisat și frecat cu sare.

După aproximativ un sfert de oră, compoziția trebuie să fie ușor lipicioasă.

Acesta este momentul potrivit pentru a verifica dacă piftia se va închega în mod corespunzător. Luăm o lingură din zeamă și o punem pe o farfurie, apoi o lăsăm la frigider. Dacă se încheagă, atunci piftia va ieși așa cum trebuie.

Carnea se împarte în mod egal în alte vase, în funcție de mărimea acestora. La baza recipientului se adaugă morcovul tăiat în forma dorită, apoi carnea. Peste carne se adaugă zeama piftiei, trecută printr-o strecurătoare pentru a fi clară. Recipientele se lasă în frigider peste noapte pentru a se închega.

Rețeta tradițională de piftie este simplă, iar preparatul rezultat este un deliciu. Sperăm că acest ghid v-a fost util și vă dorim spor la gătit!
[/read]