Crăciunul este anotimpul în care bucatele tradiționale își fac apariția pe mesele românilor, iar printre acestea se numără și piftia de porc. Considerată un preparat deosebit de special, piftia poate fi un adevărat deliciu culinar, în cazul în care este executată corect. Deși rețeta diferă de la o regiune la alta, carnea delicioasă, usturoiul și sosul închegat sunt elementele principale ale piftiei.
[read more]

Rețeta autentică de piftie de porc

Una dintre cele mai mari provocări pe care piftia le prezintă gospodinelor este închegarea sosului fără a folosi gelatină sau alte întăritori din comerț. Cu toate acestea, rețeta autentică de piftie nu necesită astfel de artificii, păstrând astfel tradiția și autenticitatea preparatului, așa cum făceau și bunicile noastre.

Reclamă

Pentru a pregăti piftia de porc, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • jumătate de căpățână de porc
  • 2 picioare de porc
  • bucăți de șorici
  • 2 morcovi (opțional)
  • o rădăcină de țelină
  • o linguriță boabe de piper
  • sare
  • 6 căței de usturoi

Înainte de a începe prepararea, căpățâna de porc trebuie tăiată în bucăți potrivite ca mărime. O oală mare va fi necesară pentru a încăpea toate ingredientele. În oală, adăugați urechile, râtul, bucățile de carne și șoriciul, oasele de rasol și picioarele de porc. De asemenea, se adaugă și morcovii întregi, bucățile de țelină, puțină sare și boabele de piper.

Mod de preparare piftie de porc

Un aspect important de care trebuie să țineți cont în timpul preparării piftiei este cantitatea de apă adăugată în oală. Toate ingredientele menționate anterior trebuie să fie acoperite foarte bine cu apă. După ce ați adus oala pe foc, la intensitate redusă, lăsați preparatul să fiarbă bine, îndepărtând constant spuma formată, până când carnea se desprinde ușor de pe oase. Apoi, scoateți ingredientele din oală și îndepărtați carnea de pe oase. În zeama rămasă, adăugați usturoiul pisat și frecat cu sare. După aproximativ un sfert de oră, compoziția va capăta o textură ușor lipicioasă.

Momentul crucial al preparării piftiei este testul de închegare. Puneți o lingură din zeamă pe o farfurie și lăsați-o la frigider. Dacă sosul se încheagă, atunci piftia va ieși așa cum trebuie.

Carnea desprinsă de pe oase se împarte în mod egal în vase separate, în funcție de mărimea acestora. La baza fiecărui recipient se adaugă morcovul tăiat în forma dorită, apoi carnea. Peste carne se toarnă zeama piftiei, trecută anterior printr-o strecurătoare, pentru a îndepărta impuritățile și pentru a obține un aspect clar. Vasele se lasă la frigider peste noapte, pentru a se închega.

Rețeta tradițională de piftie este simplă, însă preparatul rezultat este unul extrem de delicios. Încercați această rețetă și bucurați-vă de autenticitatea și gustul inconfundabil al piftiei de porc în această perioadă specială a anului.

Acum este momentul să vă încântați papilele gustative cu o piftie de porc autentică! Spor la gătit și să aveți un Crăciun cu arome tradiționale!
[/read]