Pandemia ne-a schimbat obiceiurile alimentare și a adus în prim-plan îngrijorările legate de siluetă și greutate. Însă, nu toate preparatele trebuie să fie privite ca inamice ale unei diete sănătoase. Unul dintre cele mai populare preparate de sezon, piftia, a fost analizat de celebrul medic nutriționist Mihaela Bilic pe Instagram, care a dezvăluit că acesta este, de fapt, un produs hipocaloric și dietetic.
[read more]
Piftia, un fel de rasol consumat cu tot cu zeamă/supă, este realizată din carne fiartă cu usturoi. Deși nu folosește bucăți nobile de carne, ci părțile de categoria a 2-a precum picioare, urechi de porc sau tacâmuri de curcan, piftia se dovedește a fi un preparat bogat în gelatină și conținut scăzut de carne și grăsime.

Potrivit Mihaelei Bilic, piftia conține sub 3% grăsime, aproape 5% proteine și numai 30 de calorii la 100 de grame. Acesta demonstrează că piftia poate fi inclusă în dietele hipocalorice sau proteice, deoarece nu conține glucide și este ușor de digerat datorită faptului că este fiartă.

Reclamă

Un alt beneficiu al consumului de piftie este dat de zeama întărită sub forma de gelatină, care este bogată în colagen și concentrată în calciu cu bioeficiență maximă. Astfel, piftia poate deveni un preparat ideal pentru persoanele care suferă de osteoporoză sau probleme articulare.

Deși este recomandat să se consume piftia fără excese, chiar și însoțită de o felie de pâine, Mihaela Bilic subliniază că aceasta este un preparat dietetic și nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru siluetă.

Astfel, în loc să ne facem griji și să excludem complet anumite preparate din alimentația noastră, ar trebui să ne educăm și să înțelegem că există opțiuni care pot fi sănătoase și dietetice. Piftia, cu conținutul său redus de grăsimi și bogăția de gelatină și colagen, reprezintă un exemplu elocvent în acest sens.

În concluzie, piftia este un preparat care merită să fie inclus în meniul nostru, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Cu puține calorii și beneficii pentru sănătate, acesta poate deveni un aliat al siluetei și al sistemului osos. Important este să-l consumăm cu măsură și să respectăm principiile unei alimentații echilibrate și sănătoase.
[/read]