Platforma de comert online Temu, in atentia Comisiei Europene pentru incalcarea Regulamentului privind serviciile digitale

Comisia Europeană a anunțat luni, în mod preliminar, că platforma de comerț online Temu nu respectă obligația stipulată în Regulamentul privind serviciile digitale (DSA) de a evalua în mod corespunzător riscurile de diseminare a produselor ilegale pe piața sa. În conformitate cu un comunicat al Executivului comunitar, există un risc ridicat pentru consumatorii din UE de a întâlni produse ilegale pe platformă.
Investigatii preliminare asupra platformei Temu
Analiza unui exercițiu de ‘client misterios’ realizat de Comisie a constatat că este foarte probabil ca acei consumatori care cumpără de pe Temu să găsească produse neconforme printre oferte, cum ar fi jucăriile pentru copii și produsele electronice de mici dimensiuni. Evaluarea riscurilor efectuată de Temu în octombrie 2024 a fost inexactă și s-a bazat mai degrabă pe informații generale din industrie decât pe detalii specifice cu privire la propria piață. Acest lucru ar fi putut conduce la măsuri de atenuare inadecvate împotriva diseminării produselor ilegale.
Comisia își va continua investigația în legătură cu alte presupuse încălcări deschise în octombrie 2024, inclusiv eficacitatea măsurilor sale de atenuare, utilizarea caracteristicilor de proiectare care creează dependență, transparența sistemelor sale de recomandare și accesul cercetătorilor la date. Constatările preliminare trimise luni de Comisie nu aduc atingere rezultatului final al investigației, întrucât Temu are acum posibilitatea de a-și exercita dreptul la apărare prin examinarea dosarului investigației Comisiei și prin răspunsul în scris la constatările preliminare ale Comisiei.
Potentiala decizie de neconformitate
În cazul în care opiniile preliminare ale Executivului comunitar ar fi confirmate în cele din urmă, Comisia ar adopta o decizie de neconformitate, constatând că Temu încalcă articolul 34 din Regulamentul privind serviciile digitale. O astfel de decizie ar putea implica amenzi de până la 6% din cifra de afaceri anuală totală la nivel mondial a furnizorului și ar putea obliga furnizorul să ia măsuri pentru a remedia încălcarea. O decizie de neconformitate poate declanșa, de asemenea, o perioadă de supraveghere consolidată pentru a asigura respectarea măsurilor pe care furnizorul intenționează să le ia pentru a remedia încălcarea.
„Cumpărăm online deoarece avem încredere că produsele vândute pe piața noastră unică sunt sigure și respectă normele noastre. În opinia noastră preliminară, Temu este departe de a evalua riscurile pentru utilizatorii săi la standardele impuse de Actul legislativ privind serviciile digitale. Siguranța consumatorilor în mediul online nu este negociabilă în UE – legislația noastră, inclusiv Actul legislativ privind serviciile digitale, reprezintă fundamentul pentru o mai bună protecție online și pentru o piață unică digitală mai sigură și mai echitabilă pentru toți europenii”, a afirmat Henna Virkkunen, vicepreședinta executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨