„Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza”, cel mai lung cuvânt în română!

Data actualizării: 9 iulie 2025

Cel mai lung cuvânt din limba română este un termen medical extrem de complex, cu 44 de litere: „pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza”.

Acest cuvânt definește o boală pulmonară cronică, cunoscută mai simplu ca „silicoză”. Deși nu este inclus în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX), acest termen își găsește locul în lexiconul medical, reprezentând o afecțiune gravă care apare la muncitorii din mine sau din alte industrii extractive, ca urmare a inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.

Topul celor mai lungi cuvinte din limba română

Această denumire medicală conduce topul celor mai lungi cuvinte din limba română, urmată de alți termeni specializați, în principal din domeniile medical și chimic:


  1. PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA (44 de litere)
  2. DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZA (36 de litere)
  3. ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITA (32 de litere)
  4. GASTROPILORODUODENOJEJUNOSTOMIE (31 de litere)
  5. DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere)

Pe lângă aceste cuvinte complexe, vocabularul limbii române oferă și alte curiozități interesante. De exemplu, unele dintre cele mai lungi cuvinte monosilabice din dicționar includ „ştreang”, „trunchi” și „ghionti”.

Citește și:

În ceea ce privește cuvintele cu un număr minim de vocale, cuvântul „uiuiu” este format din două vocale și înseamnă „chiot de bucurie”. Totodată, „autoînsămânţările” este un termen care conține toate cele opt vocale ale limbii române.

Acest tip de informații ilustrează bogăția și diversitatea limbii române, oferind un punct de reflecție asupra complexității și frumuseții sale.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨