Poliția Română a dat un avertisment pe pagina de Facebook în ce privește mersul pe bicicletă, pe drumurile publice, de către copiii care nu au împlinit vârsta de 14 ani.

Poliția Română, avertisment major pentru toți părinții

Astfel, Poliția Română a postat pe Facebook următorul mesaj:

”Dragi părinți, știați că…?

Copiii nu au voie să circule cu bicicleta pe drumurile publice, dacă au sub 14 ani?
Dacă sunteți însoțiți de copil(peste 14 ani), este recomandat ca el să meargă în fața voastră, nu paralel! Copilul face ce vede la voi, așa că, nu treceți pe trecerea pentru pietoni în timp ce sunteți pe bicicletă! Sportul te face mai puternic și te menține sănătos!”, a fost mesajul Poliției Române.

Astfel, părinții și copiii trebuie informați cu privire la regulile pe care trebuie să le respecte dacă merg cu bicicleta pe stradă.

Potrivit acestor reguli, ca să mergi cu bicicleta pe drumurile publice trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani. În plus, este necesar și un echipament corespunzător. Dacă drumul este prevăzut cu pistă specială pentru biciclete, ele trebuie conduse numai pe acolo, în timp ce circulația altor participanți la trafic pe pista de biciclete este interzisă. Apoi, bicicletele care circulă pe drumul public trebuie conduse pe un singur rând.

Ce reguli trebuie să respecte bicicliștii

De menționat este că pe autostrăzi este interzisă circulaţia cu bicicleta. Mai mult, este interzis să circuli cu bicicleta pe drumurile publice acoperite cu polei, gheaţă ori zăpadă. În plus, atunci când circuli pe bicicletă, nu trebuie să traversezi carosabilul pe trecerile pentru pietoni. Când mergi pe drumurile publice trebuie să ai asupra ta actul de identitate.

Poliția Română dă detalii și despre echiparea bicicletei. Astfel, în circulaţia pe drumurile publice, bicicleta trebuie aibă dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie, cu sistem de avertizare sonoră (se interzic echiparea şi folosirea sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor). Noaptea, bicicleta trebuie să aibă în faţă cu lumina de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumina de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare.

Bicicleta mai trebuie echipată și cu elemente sau dispozitive care, în mişcare, formează un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante, de culoare portocalie, fixate pe spiţele roţilor.

Bicicliștii mai au o serie de interdicții, printre care să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia ”Accesul interzis bicicletelor”, să înveţe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate, dar și altele.