Politica antiimigraţie a lui Trump criticată după expulzarea a trei copii americani

Data actualizării: 27 aprilie 2025

Trei copii americani, cu vârste cuprinse între doi, patru și șapte ani, unul dintre ei fiind bolnav de cancer, au fost expulzați din Statele Unite, împreună cu mamele lor, care erau imigrante ilegale. Această situație a declanșat o serie de critici împotriva politicii antiimigrație a președintelui Donald Trump.

Copii americani expulzați

Unul dintre cele mai recente cazuri care a pus sistemul judiciar american în conflict deschis cu puterea executivă este cel al unei fetițe de doi ani, expulzată împreună cu mama sa în Honduras. Judecătorul Terry Doughty a programat o audiere pentru 16 mai pentru a „risipi suspiciunea noastră că guvernul tocmai a expulzat un cetăţean american fără un proces echitabil”, conform unui document judiciar făcut public.

Legislația americană interzice expulzarea unui cetăţean american în altă ţară. În ciuda acestui fapt, administrația Trump a expulzat fetița, identificată prin inițialele „V.M.L.”, ca răspuns la cererea mamei, care a fost ea însăși expulzată în Honduras pentru că se afla ilegal în Statele Unite.


ONG-urile condamnă acțiunile ICE

Serviciul de Imigrări și Vamă (ICE) a fost criticat de către ONG-uri pentru „expulzarea de către ICE în New Orleans a cel puţin două familii, inclusiv două mame şi copiii lor”. Printre persoanele expulzate se numără un băiat de patru ani care suferă de o formă rară de cancer și o „mamă însărcinată”.

Citește și:

„Este îngrozitor (…) că ICE are un acord tacit de a aresta şi expulza copii americani”, a declarat Gracie Willis, responsabilă a NIP.

Președintele Donald Trump a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale o prioritate absolută, vorbind despre o „invazie” a „criminalilor din străinătate” și organizând raiduri ale poliţiei. În urma acestor expulzări, judecătoarea Sonia Sotomayor, unul dintre cei trei judecători progresişti de la Curtea Supremă din Washington, a făcut referire la precedentul istoric al „regimurilor fără lege”.

„Dar sistemul juridic al ţării noastre este acolo pentru a preveni apariţia lor, nu pentru a o facilita”, a declarat ea.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨