Politologul Remus Ștefureac analizează campania electorală și profilul votanților lui Călin Georgescu

Anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut reprezintă o traumă pentru democrația din România, consideră Remus Ioan Ștefureac, politolog și director al INSCOP Research. În privința campaniei electorale din prezent, specialistul este de părere că aceasta va fi intensă, iar dezbaterile electorale vor face diferența în scorurile candidaților.
Un moment traumatizant pentru democrație
Ștefureac explică că după anularea alegerilor, societatea românească a rămas cu o traumă pentru democrație. În măsurătorile sociologice din luna ianuarie, a descoperit o situație atipică în cazul lui Călin Georgescu. „După acel moment, care a fost până la urmă o traumă și este în continuare o traumă pentru democrația românească, pentru încrederea în alegerile libere, pentru funcționalitatea sistemului democratic, evident că, cel puțin în luna ianuarie, a fost o perioadă de debusolare totală a electoratului”, a declarat Remus Ștefureac.
Politologul mai afirmă că următoarea campanie electorală va fi una intensă, la care diferența o va face dezbaterile electorale dintre candidați. „Vom avea o campanie cred că destul de intensă, poate nu la fel de intensă ca data trecută, dar oricum intensă. Și cred foarte mult, spre deosebire de alte situații, că dezbaterile electorale vor avea o importanță foarte mare, diferențele dintre candidați nu sunt atât de mari, prestația lor în dezbateri va fi mai importantă. Nu cred că vor putea evita aceste dezbateri candidații. Cei care vor evita vor avea de pierdut.”
Profilul votantului lui Călin Georgescu
În ceea ce privește votanții lui Călin Georgescu, Remus Ștefureac a subliniat că nu toți dintre ei sunt anti-europeni sau pro-ruși și că Georgescu a reușit să capteze un val de simpatie antisistem. „Acest public nu este antieuropean, dimpotrivă, avem aproape 90% dintre români care resping ideea unei ieșiri din Uniunea Europeană. 80% văd avantajele certe ale prezenței noastre în Uniunea Europeană, dar tot 80% spun că România se luptă insuficient și beneficiază insuficient de pe urma acestei unice șanse de a fi membră a Uniunii Europene pentru noi.”
Ștefureac a continuat apoi să explice că simpatizanții lui Călin Georgescu au fost mai de grabă publicul tânăr și locuitorii din orașele mici mijlocii și din mediul rural. „Și acolo vedem, de exemplu, faptul că domnul Georgescu a fost votat mai degrabă de publicul mai tânăr, mai expus la ceea ce înseamnă propagandă și dezinformare pe social media. A fost votat destul de consistent de publicul din orașele mici, mijlocii și din mediul rural, unde avantajele, să spunem, beneficiile calității noastre de membru al Uniunii Europene și, în același timp, urmările dezvoltării nu au ajuns la fel de mult în orașele mici, în orașele mijlocii, comparativ cu situația din marile orașe”, a conchis Remus Ștefureac.
Horoscop rune luna martie 2025: Mihai Voropchievici îi surprinde pe Gemeni, Raci și Pești
Vecina mea a refuzat să curețe după ce a folosit grătarul meu — a doua zi, mi-a lipit reguli pentru proprietatea mea pe ușă și a cerut să le respect
”Legionar, nu nazist”. Unul din cei mai cunoscuți sociologi dă verdictul despre salutul controversat al lui Călin Georgescu
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨