„Polonia intenționează să obțină acces la arme nucleare” și să crească pregătirea militară

Polonia, țară situată în Europa Centrală, a anunțat recent că intenționează să obțină acces la arme nucleare. Această decizie vine în contextul în care securitatea țării este pusă la îndoială de amenințările externe.
Construirea unei armate de 500.000 de oameni
Prim-ministrul Donald Tusk a declarat în Parlament că țara sa va încerca să obțină acces la arme nucleare. În plus, acesta a menționat că se dorește ca fiecare bărbat să aibă o pregătire militară. Scopul acestui efort este de a construi o armată de 500.000 de oameni pentru a face față amenințărilor Rusiei.
„Chiar acum, 500 de milioane de europeni imploră 300 de milioane de americani să îi protejeze de 140 de milioane de ruși, care nu au reuşit să învingă 50 de milioane de ucraineni timp de trei ani”, a declarat Donald Tusk.
Discuții cu Franța despre protecția nucleară
Prim-ministrul Poloniei a mai adăugat că țara sa „discută serios” cu Franța despre posibilitatea de a fi protejată de umbrela nucleară franceză. Președintele Emmanuel Macron a deschis posibilitatea ca alte țări să discute despre modul în care forța de descurajare nucleară a Franței poate proteja Europa.
„Trebuie să fim conștienți de faptul că Polonia trebuie să ajungă la cele mai moderne capacități, deopotrivă legate de armele nucleare și de armele neconvenționale moderne. Aceasta este o cursă pentru securitate, nu pentru război”, a punctat Tusk.
Expansiunea militară dramatică a Poloniei vine pe măsură ce în Europa cresc temerile că președintele american Donald Trump se aliază cu Kremlinul și întoarce spatele alianțelor tradiționale occidentale ale Americii – o schimbare geopolitică pe care Varșovia o consideră o amenințare potențial existențială.
Horoscop rune luna martie 2025: Mihai Voropchievici îi surprinde pe Gemeni, Raci și Pești
Vecina mea a refuzat să curețe după ce a folosit grătarul meu — a doua zi, mi-a lipit reguli pentru proprietatea mea pe ușă și a cerut să le respect
”Legionar, nu nazist”. Unul din cei mai cunoscuți sociologi dă verdictul despre salutul controversat al lui Călin Georgescu
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨