Polonia reia investigarea masacrului de la Volînia, cauza tensiunilor cu Ucraina

Experții polonezi au reluat, joi, procesul de exhumare a victimelor masacrului de la Volînia, o tragedie din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care continuă să afecteze relațiile dintre Polonia și Ucraina. Este vorba despre un masacru etnic în care au murit aproximativ 100.000 de etnici polonezi, în perioada 1943-1945.
Un subiect delicat
Exhumările au avut loc în fostul sat Puzniki, unde se estimează că aproximativ 80 de polonezi au fost uciși într-un atac atribuit Armatei Insurecționale Ucrainene (UPA) în noaptea de 12 spre 13 februarie 1945. Polonia, un aliat de nădejde al Ucrainei, a cerut în mod constant ca Kievul să-și asume responsabilitatea pentru acest masacru. UPA, o organizație considerată astăzi în Ucraina drept patriotică, a fost acuzată în perioada comunistă pentru complicitatea cu naziștii.
O istorie personală
Maciej Dancewicz, istoric și responsabil al fundației Libertate și Democrație (WiD), a primit aprobarea de la Kiev pentru a efectua exhumările la Puzniki. Bunica sa a supraviețuit masacrului ‘printr-un miracol’. Fugind de atacatori, s-a aplecat să caute o gheată pierdută în zăpadă și în acel moment o rafală dintr-o armă automată a trecut peste capul ei.
‘Chiar și după 80 de ani, subiectul este încă viu, obișnuim să vorbim mult despre asta acasă’,
afirmă Dancewicz. El speră ca aceste exhumări să marcheze un progres în abordarea problemei de către Kiev. O echipă de experți, în special în arheologie, antropologie și genetică, a ajuns pe locul fostului sat, aducând câteva tone de echipament și laboratoare sofisticate. Rămășițele vor fi depuse în sicrie și păstrate până la înmormântarea definitivă, programată peste aproximativ două luni, la vechiul cimitir din Puzniki. Fiecare victimă va avea un mormânt separat, cu nume și prenume, odată ce vor fi identificate. Subiectul este extrem de delicat, mai ales că partea ucraineană nu este în măsură să definească explicit ceea ce s-a întâmplat în acea noapte din 1945. Mai multe cereri pentru autorizarea de săpături și exhumări în alte locuri unde a avut loc masacrul așteaptă un răspuns din partea Kievului. Guvernul polonez a decis să restricționeze accesul la șantierul de la Puzniki. Ucraina ‘este scena unui război’, iar problema relațiilor polono-ucrainene este ‘expusă atacurilor de dezinformare rusă’, a explicat ministrul adjunct polonez. Pentru profesorul Andrzej Ossowski, ‘este evident că există o politică mică, mare sau foarte mare în jurul acestui subiect… dar sarcina noastră nu este să acuzăm sau să învinovățim pe cineva, ci pur și simplu să-i identificăm pe acei oameni’.’Fiecare merită o înmormântare demnă’, spune el.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨