Prăjitură cu mere, luata din caietul bunicii

Data actualizării: 24 octombrie 2024

Descoperiți o rețetă care vă va transporta înapoi în copilărie: plăcinta pufoasă cu mere. Acest desert tradițional este nu doar ușor de preparat, ci și perfect pentru orice ocazie, aducând un plus de savoare în bucătăria dumneavoastră.

Ingrediente:

  • 300 g făină
  • 300 g zahăr
  • 150 ml ulei
  • 5 ouă
  • 1 linguriță praf de copt
  • Coajă rasă de lămâie și portocală
  • Extract de vanilie
  • 1 kg mere
  • Un vârf de cuțit de scorțișoară
@amesskitchen

DACĂ SUNTEȚI ÎN CĂUTAREA UNEI REȚETE CU MERE, DELICIOASE SI PERFECTE PENTRU POST, ATUNCI ACEASTĂ PRĂJITURĂ FRAGEDĂ CU MERE VA FI ALEGEREA PERFECTĂ. 📋INGREDIENTE 📌Aluat ◾️500 gr făină ◾️200 ml apă minerală ( sau 220 ml) ◾️150 ml ulei ◾️120 gr zahăr ◾️O linguriță zeamă de lămâie ◾️1 bicarbonat de sodiu ( stins cu zeama dela 1/2 lămâie) sau 10 g praf de copt ◾️Un praf sare ◾️Esență de vanilie 📌Umplutură ◾️1,5 kg de mere ◾️Zeamă de la jumatate de lămâie ◾️180-200 gr zahăr ◾️Un pliculeț zahăr vanilat ◾️O linguriță scorțișoară ◾️50 g gris pentru umplutura de mare ◾️ +1 lingura de gris pentru a presera pe prima foaie ◾️Esența rom ◾️Esența vanilie ◾️Optional 50-100 g nuci 📌decor: ◾️zahăr pudră 📋MOD DE PREPARARE: 1️⃣Prepararea aluatului: Într-un bol mare cernem faina, intr-un alt bol amestecăm apa minerală, uleiul, zahărul si coaja de lămâie, amestecam cu telul pana cand zaharul se topeste. Stingem biscabonatul de sodiu cu zeama de lămâie si il adaugam in castron. Peste făina cernută punem praful de sare și amestecul lichid, punem si esenta de vanilie si amestecam până obținem un aluat omogen. Acoperim aluatul și lasă-l la frigider pana pregatim merele. 2️⃣Prepararea umpluturii: Spălăm merele și le curățam de coajă, le dam pe razatoare, adaugam zeama de lămâie, zaharul și apoi le punem la gatit pentru 20 de minute sau pana cand zeama se evapora. La final adaugam scortisoara si esenta si lasammerele la răcit. 3️⃣Asamblarea prăjiturii: Împărțim aluatul în două. Întindem o parte din aluat pe o foaie de copt, o așezăm in tavă si o înțepăm cu furculița. Dupa ce merele s-au temperat adăugăm grișul si amestecăm ușor ca saă nu se formeze cocoloase. Peste foaie, punem o lingură de gris. Întindem uniform compoziția de mere. Opțional punem si câteva nuci. Acoperim cu cealaltă parte de aluat și înțeapăm cu o furculiță. 4️⃣Coacem prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180° C pentru aproximativ 55-60 de minute sau până când devine aurie. Poftă bună și spor la gătit! #placinta #prajitura #mere #prajituracumere #amesskitchen #reteta #recipe #rezepte #asmr #cook #cookingtime #reels #viral #tiktok

♬ sunet original – Ames’s Kitchen

Mod de Preparare:

Prepararea Aluatului:

  1. Separați albușurile de gălbenușuri. Bateți albușurile cu un praf de sare până obțineți o spumă fermă.
  2. Într-un alt bol, amestecați gălbenușurile cu zahărul, uleiul, extractul de vanilie și coaja rasă de lămâie și portocală.
  3. Încorporați amestecul de gălbenușuri în albușurile bătute, adăugând treptat făina și praful de copt.

Pregătirea Merelor:


  1. Curățați merele, îndepărtați semințele și tăiați-le în bucăți potrivite.
  2. Amestecați-le cu scorțișoara pentru un plus de aromă.

Asamblarea și Coacerea:

Citește și:
  1. Adăugați merele în aluat și amestecați ușor.
  2. Ungeți o tavă cu unt și turnați compoziția.
  3. Coaceți la 180°C timp de aproximativ 50 de minute. Verificați dacă plăcinta este coaptă folosind testul scobitorii.

Servirea:
După ce s-a răcit, presărați plăcinta cu zahăr vanilat pentru un gust și mai aromat.

Rețetă Bonus: Înghețată de Casă din Copilărie

Ingrediente:

  • 200 g lapte condensat
  • 500 ml smântână pentru frișcă (33% grăsime)

Mod de Preparare:

Prepararea Vasului și Mixerului:

  1. Puneți vasul și paletele mixerului în congelator pentru 30 de minute.

Prepararea Înghețatei:

  1. Bateți smântâna rece în vasul răcit la viteză maximă până se îngroașă (aproximativ 5-7 minute).
  2. Adăugați laptele condensat și mixați la viteză mică timp de 1 minut.

Congelarea:

  1. Puneți compoziția în conuri de vafe sau într-o formă de copt acoperită cu foi de napolitană.
  2. Congelați pentru cel puțin 4 ore.

Servirea:
Garnisiți înghețata cu toppinguri preferate și bucurați-vă de un desert delicios.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨