Premierul Ilie Bolojan cere reforme pentru recâştigarea încrederii Comisiei Europene şi a pieţelor financiare

Premierul României, Ilie Bolojan, a afirmat recent că măsurile adoptate de Guvern în această perioadă sunt cruciale pentru a recâştiga încrederea Comisiei Europene şi a pieţelor financiare. Acesta a subliniat necesitatea reformelor şi la nivelul autorităţilor locale, menţionând că e dificil să ceri schimbări din partea cetăţenilor, dacă se menţin pensiile speciale şi cele anticipate „la un nivel care înseamnă o mare injustiţie socială”.
Măsurile Guvernului nu sunt populare
„Vă puteţi da seama că măsurile pe care guvernul le ia zi de zi nu sunt nişte măsuri populare. De multe ori, nici în rândul cetăţenilor ţării noastre, dar nici în rândul administraţiei, sau a altor instituţii care sunt vizate de aceste măsuri. Pe cale de consecinţă nu mă aştept la susţineri atunci când aceste măsuri sunt adoptate. Dar punerea lor în practică este necesară datorită situaţiei dificile în care se găseşte în România”, a declarat Ilie Bolojan.
El a mai adăugat că ordinea în care sunt prezentate pachetele de măsuri ale Guvernului nu rezonează întotdeauna cu opinia publică, dar sunt esenţiale pentru ca România să îşi recâştige încrederea partenerilor.
„Când ai nişte deficite foarte mari de-a lungul mai multor ani, când ai nişte presiuni legate de menţinerea unui pachet important de investiţii, care este generat de necesitatea de a absorbi fondurile europene pe care le poţi atrage într-o pundere mare până anul viitor, când în acelaşi timp trebuie să creşti venituri şi să scazi cheltuieli, ordinea în care vii cu pachetele de măsuri uneori nu este ordinea care rezonează cel mai bine cu opinia publică, ci este ordinea dată de capacitatea de a avea nişte influenţe structurale. Adică lucruri care afectează blocuri de cheltuieli mari sau surse de venituri mai importante, care au efecte în plan bugetar, de natură a ne recâştiga încrederea atât a partenerilor noştri, cum este Comisia Europeană, dar şi a pieţelor financiare şi a investitorilor care vin în România. Şi deci nu întotdeauna această ordine în care pui în practică aceste măsuri sau viteza cu care eşti forţat să le pui în practică este de natură să-ţi permită să faci ample dezbateri, să vezi care sunt în detaliu anumite soluţii într-o formă sau alta, dar vă rog să mă credeţi că în această situaţie în care suntem nu este de multe ori pentru mine niciun fel de plăcere, dacă pot să spun aşa, să pun în practică astfel de măsuri, dar nu există alte soluţii”, a spus Bolojan.
Pensiile speciale, o sursă de injustiţie socială
În opinia premierului, menţinerea sistemului actual de pensionări speciale şi anticipate la un nivel ridicat reprezintă o mare injustiţie socială. „Nu putem, de exemplu, să ocolim la nivel central calculul corect al personalului în toate instituţiile centrale, în acelaşi timp noi cerând autorităţilor locale să-şi facă reforma în administraţia publică locală. E greu să ceri un efort din partea cetăţenilor dacă, de exemplu, menţii actualul sistem de pensionări speciale, anticipate, la un nivel care înseamnă o mare injustiţie socială. Acesta este contextul şi acestea sunt constrângerile în care Guvernul României este nevoit să se mişte”, a adăugat Bolojan.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨