Premierul ungar Viktor Orbán a declarat stare de urgență imediat după formarea noului său guvern, scrie Bloomberg.

Măsura va intra în vigoare miercuri, la miezul nopţii.

Starea de urgență, un nou instrument aprobat marţi de Parlamentul de la Budapesta,va intra în vigoare la miezul nopții și va oferi guvernului „spațiu de manevră și capacitatea de a reacționa imediat” la consecințele războiului din Ucraina vecină, a spus Viktor Orban, într-un mesaj video postat pe pagina lui de Facebook.

Într-un videoclip pentru marți după-amiază, premierul a spus că guvernul care a depus jurământul astăzi a început să lucreze imediat. După cum a spus el, nu au pierdut niciun minut, pentru că „în regiune este un război, un război căruia nimeni nu-i vede încă sfârșitul„, relatează Index.hu.

„Acest război reprezintă o amenințare constantă pentru Ungaria, pune în pericol securitatea noastră fizică și, de asemenea, pune în pericol aprovizionarea cu energie și securitatea financiară a economiei și a familiilor. Vedem că războiul și sancțiunile de la Bruxelles au dus la o întorsătură economică uriașă și la o creștere drastică a prețurilor. Lumea este în pragul crizei economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război și să protejeze securitatea financiară a familiilor sale„, a spus premierul și a adăugat că acest lucru necesită spațiu de manevră și acțiuni urgente.

Parlamentul ungar a adoptat marţi un amendament constituţional care acordă guvernului puterea de a declara starea de urgenţă în caz de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină. Amendamentul, al zecelea la legea fundamentală, a fost adoptat cu 136 voturi pentru şi 36 împotrivă.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<